Foliar olarak uygulanan 24-epibrassinolidin Ctenanthe setosa (Rosc.) eichler bitkisinde kuraklık stresi sırasında bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimleri üzerine etkisi
The effect of 24-epibrassinolid applied as folair on some physiological and biochemical changes during drought stress in Ctenanthe setosa (Rosc.) eichler
  1. Tez No: 170977
  2. Yazar: HÜLYA TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FAİK AHMET AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuraklık, 24-Epibrassinolid, Fotosentetik pigmentler, Süperoksit Dismutaz, Peroksidaz, Polifenol oksidaz, Lipid Peroksidasyonu, Drought, 24-Epibrassinolide, Photosynthetic Pigments, Superoxide Dismutase, Peroxidase, Polyphenol Oxidase, Lipid Peroxidation VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Çevresel stres koşullarının bitkileri olumsuz etkilediğinin bilinmesi araştırmacıları bu konu üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Bu amaç doğrultusunda da stres şartlarım ortadan kaldırmak veya hafifletmek için bazı büyümeyi düzenleyici maddeler bitkilere uygulanmakta ve bu maddelerin stres üzerinde nasıl etki gösterdiği araştırılmaktadır. Farklı konsantrasyonlardaki 24-epibrassinolidin (EB1) kuraklık periyodunu nasıl etkilediği ve kontrol bitkileri üzerinde ne gibi etkiler yaptığının araştırıldığı bu çalışmada fotosentetik pigment miktarları, süperoksit dismutaz (SOD), peroksidaz (POD) ve polifenol oksidaz (PFO) gibi enzimlerin aktiviteleri, malondialdehit (MDA) miktarı tespit edilmiştir. Toplam klorofil miktarının stresli olan bitkide azaldığı; fakat EB1 uygulanan bitkilerde strese göre pigment miktarının arttığı gözlenmiştir. Süperoksit dismutaz aktivitesinin kontrole kıyasla stresli bitkide azaldığı, EB1 püskürtülen bitkilerde tekrar arttığı gözlenmiştir. Peroksidaz aktivitesinde SOD aktivitesinin tersi sonuç elde edilerek kontrole göre stresli bitkide aktivitenin bariz bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Polifenol oksidaz aktivitesinin SOD ile uyum göstererek streste azaldığı ve EB1 püskürtülen bitkilerde tekrar arttığı bulunmuştur. Lipid peroksidasyonunun belirleyicisi olan MDA miktarında streste önemli artış ve EB1 uygulanan bitkilerde tekrar azalma kaydedilmiştir. Yapılan tüm çalışmalarda ortak olarak EBl'nin kontrol bitkilerine uygulandığında tüm sonuçlan arttırdığı gözlenmiştir. Ayrıca, yapılan anatomik incelemeler sonucunda yaprak kıvrılmasının epidermisin altında bulunan hipodermis tabakasının su kaybedip büzülmesi sonucu olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, büyüme düzenleyicisi olan EBl'nin yaprak kıvrılmasını geciktirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of 24-Epibrassinolid Applied as Foliar on Some Physiological and Biochemical Changes During Drought Stress in Ctenathe setosa (Rose.) Eichler It is known that environmental conditions affect plants adversely. So, researchers focus their studies on this issue. To remove or alleviate of stress conditions, some growth regulating substances are applied to plant and how these substances show their effects on stress is studied for this purpose. In this study, how 24-epibrassinolide (EB1) affect in different concentrations through the drought period and what kind of effect is produced has been observed in control plant. Produced photosynthetic pigment quantities, enzyme activities such as superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD) and polyphenol oxidase (PPO), and malondialdehyde has been determined. It was observed that total chlorophyll content decreased in stressed plants, while pigment content increased EBl-treated plant in comparison with stressed plants. It was recorded that activity of superoxide dismutase descended in stressed plants in comparison with control. However, the activity ascended again in EBl-sprayed plants. In addition, there was an obvious increase in POD activity in control plants in comparison with stressed ones. This result was opposite to activity results of SOD. Polyphenol oxidase activity decreased, which was similar to SOD activity on the other hand the activity increased again in EBl-sprayed plant. As a determiner of lipid peroxidation content of MDA exhibited an important increase. However, it was noted that MDA lessened in EBl-treated plants. For all studies, there was a common point that when EB1 applied to control plant, it was observed that EB1 has all result increased. At the end of the anatomic studies, it was determined that leaf rolling resulted from hypoderm layer, which was found below in epidermis and which shrinked because of water loss. As a result, it is determined that EB1 which is growth regulating substance delays leaf rolling.