Üretimde geometrik tolerans analizi
Analysis of geometric tolerance in manufacturing
  1. Tez No: 170978
  2. Yazar: ERDAL GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMMRULLAH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik Toleranslama, En Küçük Kareler Yöntemi, Gauss-Newton Yöntemi, CMM, Tolerans Analizi VI, Geometrical, Tolerancing, Least-Squares Method, Gauss-Newton Method, CMM, Tolerance Analysis vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Bu çalışmada, geometrik toleranslar olarak bilinen; şekil toleransları (doğrusallık, düzlemsellik, dairesellik, silindiriklik, küresellik), yön toleransları (diklik, paralellik, açısallık), profil toleransları (bir doğrunun profili, bir yüzeyin profili), yerleşim toleransları (konum, eşmerkezlilik, simetriklik) ve salgı toleransları (dairesel salgı, toplam salgı) ANSI Y14.5 ve TSE standartları göz önüne alınarak tanıtılmaktadır. Toleranslarla ilgili gerekli geometrik kavramlar açıklanmaktadır. Çalışmada geometrik toleranslamayla ilgili kavramlar yanında tolerans hesaplamalarıyla ilgili formülasyonlar incelenmiş ve bunlarla ilgili algoritmalar verilmiştir. Bunların değerlendirmesi için (tolerans hesaplama, değer atama) kullanılabilecek programlar geliştirilmiştir. Bu programlar Matlab programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir ve son olarak tek bir program haline getirilmiştir. Programlar oluşturulurken, doğrusallık ve düzlemsellik hatası hesaplamaları için En Küçük Kareler, dairesellik, küresellik ve silindiriklik hatalarının hesaplanması için ise Gauss Newton algoritmasından yararlanılmıştır. Programların uygulanma aşamasında, literatürde bulunan üç boyutlu ölçme verilerinden elde edilen sonuçlarla, literatürdeki farklı yöntemlerin aynı verilerden elde ettiği sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmada geliştirilen programların istenilen sonuçları sağladığı görülmüştür. En son olarak da bir otomobil motoruna ait kam milinin kam kısmı üzerinde uygulama yapılmış, CMM cihazında ölçülen değerler geliştirdiğimiz programla analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysis of Geometric Tolerance in Manufacturing In this study, as known geometrical tolerances, form tolerances (straightness, flatness, circularity, cylindricity, spherity), and orientation tolerances (perpendicularity, parallelism, angularity) and profile tolerances (profile of a line, profile of a surface), and location tolerances (position, concentricity, symmetry) and runout tolerances (circular runout, total runout) are introduced by being took attentions ANSI Y14.5 and TSE standards. Necessary geometrical concepts related to tolerances are described. In study, formulas about tolerance calculations as well as concepts related to geometrical tolerancing have been examined and given algorithms about these. It has been designed practicable programs to evaluate (tolerance calculation, value determination etc.) these formulas and calculations. These programs have been designed by using Matlab program language and collected as a program in a body. While programs have been designed, Least-Squares Algorithm to evaluate straightness error, flatness error, Gauss- Newton Algorithm to evaluate circularity error, spherity error and cylindricity error have been used. At the stage of the applications of the programs, the results which have been obtained from 3-dimensions measurement datas in literature have been compared to the results which different methods with the same datas in literature had obtained. It has seen programs to give us desired results. At the end of this study, It has made applications on the cam side of a cam shaft which is in a automobile engine, and values took from CMM have been tried to analysis by designed programs.