Biberde 24-epibrassinolid uygulamaları ile kuraklık stresine toleransın arttırılması
Enhancing drought stress tolerance in pepper at seedling stage by 24-epibrassinolid (EBL) applications
  1. Tez No: 300237
  2. Yazar: AYSEL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, EBL, stres toleransı, kuraklık stresi, Pepper, EBL, stress tolerance, drought stress
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada biber (Capsicum annuum L.) fidelerine yapılan 24-epibrassinolid (EBL) uygulamalarının erken fide döneminde kuraklık stresine karşı tolerans kazanması üzerine etkilerinin ve en etkili uygulama metodunun saptanması amaçlanmıştır. Fide döneminde kuraklık stresine karşı toleransı arttırmak amacıyla biber fideleri farklı yöntemlerle (yapraktan ve topraktan uygulama) ve farklı konsantrasyonlarda (0, 0.01, 0.1 veya 1 µM) EBL ile muamele edilmiş ve sonrasında bir hafta sulanmayarak kuraklık stresine tabi tutulmuştur. Biber fidelerine farklı iki uygulama yöntemi seçilerek yapılan EBL uygulamalarının kuraklık stresinin bitkide oluşturduğu zarara karşı toleransı arttırabileceği ve fide gelişimini olumlu şekilde etkileyebileceği gözlemlenmiştir. Kullanılan uygulama metotları karşılaştırıldığında, yapraktan uygulamanın, topraktan uygulamaya kıyasla daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Ayrıca araştırmada denenen EBL konsantrasyonları arasında 0.1 µM EBL konsantrasyonunun her iki uygulama yönteminde kuraklığa karşı kazanılan toleransta en etkili konsantrasyon olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, yapraktan yapılan 0.1 konsantrasyonunda EBL uygulamalarının biber fidelerinde kuraklığa karşı toleransı arttırmada kullanılabilecek bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the possibilities of improving drought stress tolerance in pepper (Capsicum annuum L.) at seedling stages were investigated. In order to improve tolerance to drought during seedling stage, 24-epibrassinolid (EBL) was applied in various concentrations (0, 0.01, 0.1 or 1 µM) through foliar spray or soil drench. After EBL applications, the plants were subjected to drought stress by withholding water for 7 days. The results of this research indicated that exogenous application of EBL could enhance pepper seedling growth and boost drought tolerance. Foliar application of EBL was found to be more effective than soil drench in enhancing drought tolerance. Of the EBL concentrations tested, treating the seedlings with 0.1 µM of EBL provided significant protection against drought stress compared to non-EBL-treated seedlings. Therefore, it could be deduced from the results of the current research that foliar application of EBL in 0.1 µM concentration could be used effectively in enhancing seedling tolerance to drought stress.