Bazı borlu bileşiklerle muamele edilmiş melez kavak (Populus euroamericana cv.) yongaları ve kraft lignin fenol formaldehit tutkalı kullanılarak üretilen yönlendirilmiş yongalevhaların (OSB) teknolojik özellikleri
Some technological properties of oriented strand board (OSB) produced with hybrid aspen strands (Populus euroamericana cv.) treated some boron compounds and using kraft lignin phenol formaldehyde resin
- Tez No: 170996
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirilmiş Yonga levha (OSB), Borlu bileşikler (Çinko Borat ve Boraks), Kraft Lignin Fenol Formaldehit (KLFF), Fiziksel, Mekanik ve Yanma Özellikleri VII, Oriented Strand Board (OSB), Boron Compounds (zinc borate and borax), Kraft Lignin, Phenol Formaldehyde (KLPF), Physical, Mechanical and Fire Properties. vm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu çalışma, borlu bileşikleri (çinko borat ve boraks) ile muamele edilen melez kavak (Populus euroamericana ev.) yongalarının, fenol formaldehit (FF) ve kraft lignin fenol formaldehit (KLFF) tutkalları ile üretilen yönlendirilmiş yonga levhaların fiziksel, mekanik ve bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Borlu bileşiklerle muamele edilen yongalarla üretilen OSB levhalarındaki bor miktarım belirlemek için bor analizi yapılmıştır. Yönlendirilmiş yonga levha üretiminde borlu bileşiklerin kullanılması OSB levhalarının fiziksel ve mekanik özellikleri olumsuz yönde etkilemiştir. Diğer taraftan, yapılan çürüklük ve yanma özelliklerinde borlu bileşiklerin kullanımının olumlu bir etki yaptığı belirlenmiştir. Kraft lignin fenol formaldehit tutkalı ile üretilen OSB levha özelliklerinde, fenol formaldehit tutkalı ile üretilen levha özelliklerine benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Some Technological Properties of Oriented Strand Board (OSB) Produced with Hybrid Aspen Strands (Populus euroamericana cv.) Treated Some Boron Compounds and Using Kraft Lignin Phenol Formaldehyde Resin In this study, physical, mechanical and fire properties of Oriented Strand Board (OSB) which produced from aspen wood {Populus euroamericana cv.) treated boron compounds (zinc borate and borax) with phenol formaldehyde (PF) and kraft lignin phenol formaldehyde (KLPF) were investigated. Boron analysis was used to determine for quantity of boron in OSB panels which produced from aspen wood treated boron compounds (zinc borate and borax) Using of boron compounds affected physical and mechanical properties of OSB panels negatively. However, it was determinated that it positively affected decay and fire retardant of OSB panels. Properties of OSB panels produced with kraft lignin phenol formaldehyde resin were obtained same results as phenol formaldehyde resin.