Telefon kanallarının veri aktarma kapasitesi ve OFDM'in ADSL uygulamaları
Capasity analysis of phone lines and ADSL applications of OFDM
  1. Tez No: 170997
  2. Yazar: TOLGA KABATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: xDSL, ADSL (Asimetrik Dijital Müşteri Hattı, OFDM (Ortogonal Frekans Bölmeli Modülasyon), DMT (Ayrık tonlu modülasyon), Bakır kablo, Çapraz girişim, Periyodik ön ek. VI, xDSL, ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line, OFDM (Orthogonal Frequency Division Modulation), DMT (Discrete Multitone Modulation), Copper cable, Crosstalk interference, Cyclic Prefix. VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Son yıllarda bilgisayar teknolojileri yanında en önemli gelişmeler internet, kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerinde gözlenmiştir. Kablolu ve kablosuz ağlar endüstrisi otomasyon teknolojileri ve kitle iletişim araçları tararından ortaya çıkarılan yüksek hızlı ve geniş bant uygulamalarının baskısına cevap vermek zorunda kalmışlardır. 90 'lı yılların sonlarında ağ teknolojileri büyük bir çıkış yapmıştır ve bu çıkışları hala değişen biçimlerde devam etmektedir. Önceleri bu ilgi herkese hizmet verebilen frekans bantları (GSM) üzerindeydi, daha sonraları ilgi kablosuz alan ağlarına (Bluethooth, WiFi vb) yönelmiştir. Oysa kablosuz teknolojiler pahalı ve elektromanyetik etkinin, sağlık üzerine olumsuz bir genel imajı vardır. Aynı zamanda 90'h yılların sonlarında ve bu on yılın başlarında mevcut kablolu şebekelerinin OFDM esash ADSL teknolojisi ile yüksek bant genişliği taleplerini karşılamak için kolay bir alternatif çözüm sunduğu görülmüştür. Bu çalışmada kablolu ortamda OFDM (DMT) telmolojisinin uygulanabilirliği ve bakır kablolar üzerinde en yaygın kullanımı olan ADSL teknolojisi incelenmiştir. Bakır kablo üzerinden verilen xDSL teknolojisine genel bir bakış yapılarak, en yaygm kullanımı olan ADSL teknolojisinin temel yapısı ve kullanılan transmisyon teknikleri, uygulanabilir sınırlar altında anlatılmıştır. Çalışmada ADSL teknolojisinin temelini oluşturan OFDM tabanlı DMT(Discrete Multi-Tone) modülasyon esas alınarak diğer mümkün modülasyon teknikleri karşılaştırmalı olarak anlatılmıştır. Bu çalışma ADSL hizmeti üzerindeki bakır kablo yapısının neden olduğu doğrusal etkileri analiz ederek, aynı transmisyon ortamından verilen geniş bantlı servislerin birbirleri üzerindeki doğrusal olmayan etkilerini -dolayısıyla sınırlamalarını- verilen hizmetlerdeki kapasiteye olan etkilerini içermektedir. Bu etkiler matematiksel programlar yardımıyla ve Acterna Firmasına ait HST-3000 ölçü cihazı ile yapılan ölçümler ile desteklenerek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY ADSL technology and its restriction by current PSTN wireline Recent developments on the computer and internet technologies has lead to a big demand on the communication systems. Either wire or wireless network had to respond to the pressure of high speed and high bandwidth applications which are already emerged by media and industrial automation technologies. In late 90' s the wireless network technologies have made a big jump and still continuing with diverted interest. First it was broadband, for all (GSM), secondly wireless area networks (Bluetooth, WiFi, etc). However wireless technologies are costly and have a disraged belief on the healty issue of electromagnetic pollution. In the mean time, in late 90' s and early in this decade the available wire networks (PSTN) have appeared to offering a smooth alternative solution for high bandwidth demand by the ADSL technology using OFDM. In this study, the applicability of OFDM (DMT) technology in wired environment and ADSL technology with the most widespread usage in copper wire are examined. An overview of xDSL technology is being examined over copper cable. The main structure of ADSL technology, whose the most widespread usage, and the transmission techniques being used are explained under applicable limits. The main point of ADSL technology -OFDM based DMT modulation- is explained and other possible modulation techniques are also included and explained comparatively. The study involves analyzing the linear effects caused by copper cable on ADSL service, the non-linear effects of wideband services performed in the same transmission environment and the effects of these restrictions on the capacity of performed services. These effects are supported by the help of mathematical programs and the measurements taken by HST-3000 from the company Acterna measure equipment.