Çevre jeofiziği kapsamında temel kayaç topografyasının elektrik özdirenç yöntemlerle araştırılması
Investigation of the bedrock topography by using electrical resistvity methods for the environmental purposes
- Tez No: 171023
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NART COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre Jeofiziği, Görünür Özdirenç, Analog Modelleme, Temel Kayaç Topografyası, Dizilimler, Environmental Geophysics, Apparent Resistivity, Analog Modelling, Bedrock Topography, Arrays VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yakın yüzey jeofiziğinin bir kolu olan çevre jeofiziği akademik çalışmaların yeni ve gelişen bir alanıdır. Çevre Jeofiziği yer altı su seviyesinin ve su sızıntısının belirlenmesi, kirlilik ilerleyişinin haritalanması, gömülü insan yapımı nesnelerin (gömülü benzin varilleri, depolama tankları ve metal atıklar gibi) bulunması, dolgu bölgelerinin bulunması, boru hatları, kanallar ve tellerin haritalanması, mağaraların belirlenmesi, radyoaktif atık yerlerinin belirlenmesi, patlamamış askeri gereçlerin tanımlanması, olası tehlikeli atık depolama bölgelerinin belirlenmesi, asit drenajı risk belirlemesi ve arkeolojik araştırmaları içerir. Bu çalışmada ilk olarak birçok bilim adamının çevre jeofiziği üzerine yaptıkları çalışmalar incelenmiş, ardından analog modelleme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı konuyu muhtelif dizilimlerin gömülü topografyaya ( ya da temel kayaç topografyasına ) duyarlılıklarım araştırmaktır. Bu amaçla 4 çeşit temel kayaç topografya modeli (gömülü meyilli topografya, gömülü vadi, gömülü tepe, ve gömülü dalgalı topografya) üzerine 6 dizilim uygulanmıştır. Ayrıca tuzluluk olayının görünür özdirenci nasıl etkilediğinin belirlenmesi amacıyla 5. model oluşturulmuştur. Gömülü vadi modeli üzerine alüvyon ve kum doldurulmuş ve belirli bir noktadan tuzlu su enjekte edilmiştir. Daha sonra muhtelif profillerde yatay sondaj uygulanarak görünür özdirenç haritası çıkarılmış ve laboratuvarda alınan numune analizleriyle elde edilen tuzluluk haritası kıyaslanmıştır. Yapılan arazi çalışması dolgu olduğu bilinen ve dolgudan önceki topografya haritası bulunan bir alanda Wenner dizilimi ile ölçümler yapılmış ve gömülü topografya ortaya konmaya çalışılmıştır. Alınan tüm veriler Res2dinv 2 boyutlu ters çözüm programında yorumlanmıştır. Sonuç olarak elektrik özdirenç yönteminin çalışılan iki çevre probleminde de (tuzluluk ve dolgu) başarılı olduğu gözlenmiştir. Ayrıca hangi temel kayaç topografya şekli üzerinde hangi dizilimin üstün olduğu belirlenmiş ve bir tablo oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the Bedrock Topography by Using Electrical Resistivity Methods for the Environmental Purposes Environmental geophysics, is a newly developed area of the applied geophysics and investigates shallow subsurface of the earth. Environmental geophysics includes detection of groundwater levels and water leakage, mapping of contaminant plumes, locating buried artefacts such as old fuel drums, storage tanks, metal waste, mapping of landfill sites, mapping of pipelines conduits and wiring, cavity detection, radioactive waste location, identificition of unexploded ordnance, assesment of potential hazardous waste disposal sites, acid drainage risk assesment and archaeological investigations. Mapping of the bedrock topography is important and may related to most of the environmental problems. In this study analog tank modelling technique is used to investigate various electrode arrays over burried slope topography, burried valley, burried mound and burried undulated topography. A field study is carried out over a landfill area in the KTÜ campus. Wenner array is used and three apparent resistivity pseodosections are obtained on the area. The interpreted results are compared to topographic map of the area which was costructed in the year 1990. AH the data obtained in the labarotuary and the field are interpreted by Loke's RES2DINV programme. Finally, sensitivity to bedrock topography is determined for the various electrode array that are commonly used in the field survey.