Akdeniz midyesi'nin (Mytilus galloprovincialis, Lam., 1819) Doğu Karadeniz'de yetiştiricilik potansiyelinin irdelenmesi: Larva yerleşimi ve büyüme özellikleri
Studing of mediterrian mussıl's (Mytilus galloprovincialis, Lam., 1819) culture potential in the East Black Sea: Spat settlement and growth characteristics
  1. Tez No: 171024
  2. Yazar: ŞEBNEM ATASARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Midye, Mytilus galloprovincialis, Karadeniz, Yapay kolektör, Yetiştiricilik, Yavru konaklama, Büyüme VI, Mussel, Mytilus gaUoprovincialis, Black Sea, Artificial collector, Aquaculture, Spat settlement, Growth VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Sunulan çalışmada; Doğu Karadeniz'de Myttlus gcdloprovincialis 'in halat kolektörlere konaklama zamanı,yoğunluğu, büyüme performansı ve yetiştiricilik olanakları (şamandıra- halat sisteminde) iki istasyonda (Şana ve Rize) araştırılmıştır. Mayıs 2003- Nisan 2004 tarihleri arasında midyelerin büyümesi, deniz suyu sıcaklığı, seston, seki disk derinliği ve klorofil-a aylık olarak izlenmiştir. İki farklı tipte kolektör (Polipropilen, Kendir) Nisan 2003 yılında şamandıra-halat sistemine yerleştirilmiştir. Her iki istasyonda da Mayıs ayında yavru yerleşimi gözlenmiş ve ortalama yavru büyüklüğü Şana' da 0.07 ±0.003 mm Rize'de ise 0.09 ±0.004 olarak tespit edilmiştir. Konaklama yoğunluğu bakımından istasyonlar ve kolektörler arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Denizde dayanıklılık açısından propilen halatların kendir halatlara göre daha etkin olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda (Nisan 2004) midyelerin ortalama boyu sırasıyla; Şana'da 40.39 ±1.184 mm'ye, Rize'de 46.20 ±0.547 mm'ye ulaşırken, bireysel ağırlıkları Şana'da 6.02 ±0.466 g' a, Rize'de 8.92 ±0.282 g' a ulaşmıştır. Boy ve ağırlık arasında kuvvetli bir ilişki mevcuttur (b = 2,5306-3,1 184; r = 0.8776 - 0.9935). Kasım ve Mart aylarında kolektörlerdeki midyelerin biyokimyasal kompozisyonu ve kondisyon indeksleri belirlenmiştir. Su %86.54-81.57, kuru et üzerinden protein %69.51- 44.93, lipid %6.92-6.51, kül %16.66-12.83 arasında değişmiştir. Yaş et oranlan ise Kasım ayında %24,94,Mart ayında %30,55 olarak belirlenmiştir. Yetiştiricilik amacıyla yeterli yavru toplanabileceği, ancak konaklamadan sonra 1-2 ay içerisinde yavruların seyreltilmesi gerektiği ve midyelerin 1+ yaşında pazarlama büyüklüğüne ulaşacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studing of Mediterrian Mussel's (Mytilns galloprovincialis. Lam., 1819) Culture Potential in The East Black Sea: Spat Settlement and Growth Characteristics In the presented study, the time for settlement to rope collector, density, growth and culture possibility (in a long- line mussel system) of Mytilus gaUoprovincialis the East Black Sea have been determined at two sites (Şana and Rize). The growth of the mussels, water temperature, seston, sechi disc depth and chlorophyll -a have been measured from May 2003 to April 2004 monthly. Two different spat collectors (Polypropylene, Cotton) hung on long- line mussel systems in April 2003. The spat settlement at each sites has been observed in May and mean value of spat length was determined as 0.07 ±0.003 mm at Şana, 0.09 ±0.004 mm at Rize. According to settlement density, any significant difference between sites and collectors was not found. It was observed that propylene collectors were more efficient than cotton collectors at sea conditions. At the end of the study (Nisan 2004), shell length of mussels reached 40.39 ±1.184 mm at Şana. 46.20 ±0.547 mm at Rize while individual weight reached 6.02 ±0.466 g at Şana, 8.92 ±0.282 g at Rize. There is a strong relationship between length and weight (b = 2,5306-3. 1 1 84; r = 0.8776 - 0.9935 ). Biochemical composition and condition indices of spats on collector were determined in November and March. Moisture The values of. protein, lipid and ash calculated for dry meat are 86.54-81.57 %, 69.51-44.93 %, 6.92-6.51 % and 16.66-12.83 %. respectively. The efficiency of wet meat determined in November and March were 24,94 % and 30.55 %, respectively. Our results showed that enough seed could be collected for mussel culture, but spats must be stripped in 1-2 months after settlement and that mussels would be market size in 1+ years.