Doğu Karadeniz bölgesi içme sularında toplam alfa, toplam beta ve gama aktivitesi
Gross alpha, gross bera and gamma activities in tap waters of Eastern Black Sea
  1. Tez No: 171025
  2. Yazar: NEVZAT DAMLA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN KOBYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Radyoaktiflik, Toplam Alfa, Toplam Beta ve Gama Aktiflikleri, Aktiflik Konsantrasyonu, Gama Spektrometresi VI, Natural Radioactivity, Gross Alpha, Gross Beta and Gamma Activities, Activity Concentration, Gamma Spectrometer VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesinin şebeke (musluk) sularının doğal radyoaktifliğini belirlemek, musluk sularında doğal olarak bulunan ortalama aktiflik konsantrasyonlarını ölçümlerden tahmin etmek ve yıllık efektif doz dengini bulmaktır. Toplam alfa ve beta aktiflik ölçümler için, farklı yerlerden alman musluk suyu numuneleri analiz edilmiştir. Toplam alfa ve beta aktiflikleri, aynı anda 10 numuneyi ölçebilen Berthold LB770 marka düşük tabii fonlu bir alfa/beta sayım sistemi kullanılarak belirlendi. Toplanan musluk suyu örneklerindeki doğal aktiflik konsantrasyonlarının WHO ve TSE'nin limit değerlerini aşmadığı gözlendi. Toplam alfa ve beta aktifliklerinin sırasıyla, 0.2-15 mBq// ve 25.2-264.4 mBq// arasında değiştiği bulundu. Bütün örneklerin toplam beta aktiflik konsantrasyonları toplam alfa aktiflik konsantrasyonlarından daha yüksek çıktı. Ayrıca gama spektrometresi kullanılarak 214Pb, 214Bi, 40K, 226Ra ve 137Cs gibi radyoaktif çekirdekler ve sıvı sintilasyon cihazı (LSC) kullanılarak 222Rn aktiflik konsantrasyonları da belirlendi. Musluk suyu örneklerinde 214Pb, 214Bİ, 40K, 226Ra, 137Cs ve 222Rn'nin ortalama aktiflik konsantrasyonları sırayla 6.73 mBq//, 6 mBq//, 168.57 mBq//, 19.16 mBq//, 5.45 mBq// ve 10.82 Bq// olarak bulundu. Bu değerler diğer ülkeler için rapor edilen değerlerle karşılaştırıldı. Musluk sularının tüketilmesi sonucu bu radyoaktif çekirdeklerden yıllık alınacak efektif doz hesaplanmış olup bu dozlar sırayla 6.878x1 0“4 uSv/y, 4.8x1ü”4 fJ.Sv/y, 0.763 uSv/y, 3.916 uSv/y, 0.0517 uSv/y ve 5.848 uSv/y'dır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Gross Alpha, Gross Beta and Gamma Activities in Tap Waters of Eastern Black Sea The aim of this study is to determine natural radioactivity in tap water of Eastern Black Sea Region, and to estimate the average concentrations of naturally occuring radionuclides in tap waters are to from the measurement, and to determine the annual effective dose equivalent. For the gross a and gross (3 activities measurements, the tap water samples which were collected from various location were analyzed. The gross a and p activities were determined using a Berthold LB770 an cc/p counter of the low background multiple detector type system which can measure ten samples at the same time. It was seen that natural activities in tap water samples did not exceed WHO and TSE guidelines. It was found that the gross a and gross p activitiy concentrations were ranging from 0.2 mBq// to 15 mBq// and from 25.2 mBq// to 264.4 mBq//, respectively. For all samples, the gross p activities were higher than the corresponding gross a activities. Activity concentrations of radionuclides like 214Pb, 214Bi, 40K, 226Ra, 137Cs and 222Rn activity concentration in the tap water samples were, also determined by using gamma spectrometer and LSC (Liquid Scintillation Counting). The average specific activities of 214Pb, 214Bi, 40K, 226Ra, 137Cs and 222Rn in tap water samples were 6.73 mBq//, 6 mBq//, 168.57 mBq//, 19.16 mBq//, 5.45 mBq// and 10.82 Bq//, respectively. These values were compared with the concentrations reported in other countries. The effective doses due to intake of these radionuclides as a consequence of direct consumption of the tap water samples have been determined. The estimated effective doses were 6.878xl0“4 uSv/y, 4.8X10”4 uSv/y, 0.763 uSv/y, 3.916 uSv/y, 0.0517 uSv/y and 5.848 uSv/y, respectively.