Yaşanabilir mekanların oluşturulmasında bütünsel cadde tasarımı: Denizli, Kınıklı örnek alan çalışması
Design of complete streets for more livable environment: Case study of university street in Kınıklı, Denizli
  1. Tez No: 171094
  2. Yazar: ÖZGE ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DARÇIN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Ulaşım, Kentsel Tasarım, Yol Kullanıcıları, Yaşanabilirlik, Urban Transportation, Urban Design, Road Users, Livability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
OZET Son yıllarda ülkemiz kentlerinde yaşanan hızlı nüfus artışı ve bu hızlı artışa yetişemeyen yetersiz altyapı yatırımları ve mevcut altyapının korunamaması, karşımıza kentsel problemler olarak çıkmış ve bu da kentsel alanlarda yaşam kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Ortaya çıkan bu durumun tersine döndürülmesi çabalan sonucunda, kentsel yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar önem kazanmaya başlamış, özellikle kent merkezlerindeki cadde ve sokakların tasarımlarında bütünsel cadde yaklaşımının kentsel yaşam kalitesine katkısı ortaya konmuştur. Bütünsel yollar, özellikle motorsuz ulaşım türlerinden olan yürümeyi ve bisiklet kullanmayı özendirecek tasarımlan içeren, motorlu ve motorsuz bütün yol kullanıcılarının ulaşım taleplerinin, güvenli ve konforlu bir şekilde karşılandığı yollar olarak tanımlanmaktadır. Yaşam alanlarında, cadde ve sokaklarda kentsel yaşam kalitesini arttırma çabalan, özellikle son yıllarda oldukça hız kazanmıştır. Yaya ve bisikletlinin kullanacağı alanlardan yoksun cadde ve sokaklar artık kamuoyunun tepkisini çekmeye başlamıştır. Özellikle okul çağındaki çocukların motorlu araç trafiğinden endişe etmeden okullarına güvenli bir şekilde yürüyerek gidip gelmelerinin mümkün kılınması gerekmektedir. Bu amaçla 2005 yılı içerisinde ABD'de“bütünsel cadde”kavramı kanunlaştırılarak uygulamaya geçirilmiştir.“Bütünsel Cadde”kavramının ülkemiz için de önemini vurgulayabilmek adına hazırlanan bu çalışmada, Denizli ili Kınıklı Belediyesi sınırlan içinde Pamukkale Üniversitesi Kampus sınırında yer alan Üniversite Caddesinin bütünsel olarak tasannu yapılmıştır. Bu kapsamda, Üniversite Caddesi'nde kaldırım, yaya geçidi, bisiklet yollan tasarımları ile motorlu araç kullanıcılarına yönelik tasarımlar yapılmaya çalışılmıştır. Tasarımların gerçekleştirilmesinde, AASHTO(American Association of State Highway and Transportation Officials) ve USDOT-FHWA(United States Department of Transportation- Fedearal Highway Administration) tasarım ve planlama kriterleri kullanılmıştır. Trafik işaret ve levhalarında ise KGM (Karayolları Genel Müdürlüğü) uygulamaları kullanılmıştır. Bununla birlikte, standart levhaların yanında ihtiyaç olarak ortaya çıkan yeni levhalar da tasarlanmıştır. Ayrıca, Amerikan MUTCD(Manual on Uniform Traffic Control Devices)'den yaya geçiş siny; alınmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın yapılmasındaki ana amaç, özellikle kent merkezlerinde güvenli, konforlu ve çevre dostu olan ulaşım türlerini teşvik edici altyapıların inşa edilmesi ve bu bağlamda bütünsel yol tasarımlarının uygulanmasının gerekliliğinin vurgulanmaya çalışılmasıdır. Bu gereklilik, daha yaşanabilir mekânların oluşturulması için vazgeçilmez bir olgudur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY During the recent decades, the upsurge in the population of our ı of proper city infrastructure, and inadequate infrastructure investments cope with population increase created today's urban problems, and in turn reduced quality of life in urbanized areas. To reverse this situation back into good old days, various types of efforts to increase the quality of life have become an important agenda item in city planning. In designing city streets, 'complete streets' approach has been adopted by planning & transportation departments. A 'Complete Street' is defined as a street that meets the mobility and transportation needs of various types of users such as motorists, bus riders, bicyclists, and pedestrians as well as persons with disabilities. Especially during the recent years, efforts to increase the quality of life in cities are accelerated in terms of completing the streets. Our streets often lack sidewalks, have too narrow lanes to share with bicyclists, and poorly marked, or dangerous for pedestrian crossings. Such streets without adequate space for pedestrians and bicyclists have started to cause public reactions. Above all people believe that we must enable school-aged children safely access to their schools by walking without the danger of motor- vehicle traffic. For this purpose the“complete street bill”passed by the US Senate on May 17, 2005. In this study with the emphasis on having“complete streets”in Turkey, we developed a design to complete a major street“Üniversite Caddesi”(University Street) in the border of a university campus, Pamukkale University, in the vicinity of Kinikli Municipality, the city of Denizli. In this context we designed proper sidewalks, crosswalks and bicycle paths and used adequate design to calm motor-vehicle traffic by references from AASHTO (American Association of State Highway and Transportation Officials) and USDOT- FHWA (United States Department of Transportation- Federal Highway Administration) designing and planning criteria. KGM's (General Directorate of Highways of Turkey) applications are used in traffic signs and posts. Nonetheless, addition to standard signs some new signs are designed because of necessities for proper design in terms of safety. Furthermore some pedestrian-crossing signal designs are adopted from American MUTCD (Manual on Uniform Traffic Control Devices).Consequently, the main aim of this thesis is underlining,! infrastructures that encourage healthy and environment friendly transpo| (walking & bicycling) especially in city centers and in this sense, to necessary application of the complete streets designs. This necessity Is an indispensable phenomenon to create more livable cities.