İşaret diyagramı döndürülmüş faz kaydırmalı anahtarlama modülasyonunun sönümlemeli kanallardaki performansı
Performance of phase shift keying modulation with rotated signal constellation over fading channels
- Tez No: 171121
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUCUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok-yollu Sönümleme, FKA Modülasyonu, Modülasyon Çeşitlemesi, Multipath Fading, PSK Modulation, Modulation Diversity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV ÖZET Telsiz iletişim sistemlerindeki en önemli bozucu etki, verici-alıcı arasındaki çok yollu yayılımdan kaynaklanan sönümlemedir. Sönümlemenin bozucu etkisine karşı alınabilecek önlemlerden birisi, çeşitleme uygulamaktır. Çeşitleme; zamanda, frekansta veya uzayda yapılabilir. Bunlardan başka kullanılabilecek bir çeşitleme tekniği de modülasyon çeşitlemesidir. Modülasyon çeşitlemesi, işaret diyagramı döndürülerek ve bileşen (boyut) serpiştirici/geri-serpiştirici kullanılarak elde edilebilir. Bu çalışmada, M=2, 4 ve 8 düzeyli faz kaydırmalı anahtarlama (FKA) modülasyonu için çeşitleme düzeyini arttıran ve yüksek işaret-gürültü oranlarında sembol hata olasılığını minimum yapan optimal döndürme açılan, frekans seçici olmayan yavaş sönümlemeli kanallar için elde edilmektedir. Yeni tekniğin işaret diyagramı döndürülmemiş duruma göre önemli oranda çeşitleme kazancı sağladığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The most destructive effect in a wireless communication system is fading which is due to multipath propagation between transmitter and receiver. Diversity can be used to reduce the effect of multipath fading. Diversity can be implemented as time diversity, frequency diversity or space diversity. Another diversity technique which is called modulation diversity can also be used. Modulation diversity can be achieved by using component (coordinate) interleaving/deinterleaving and using rotated signal constellation. In this work, optimum rotation angles which increase modulation diversity and decrease symbol error probability are calculated for M-PSK (M-ary Phase Shift Keying) modulation with M=2, 4 and 8 over frequency nonselective slowly fading channels. It is shown that a considerable amount of diversity gain and performance enhancement is obtained by using this technique.