Asidik hidrojen peroksit çözeltileri ile Artvin-Yusufeli linyitinin desülfürizasyonu
Desulphurization of Artvin-Yusufeli lignite with acidic hydrogen peroxide solutions
  1. Tez No: 171157
  2. Yazar: ÖMER KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MENDERES LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Desülflirizasyon, hidrojen peroksit, linyit, optimizasyon, Desulphurization, hydrogen peroxide, lignite, optimization. 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ASİDİK HİDROJEN PEROKSİT ÇÖZELTİLERİ İLE ARTVİN-YUSUFELİ LİNYİTİNİN DESÜLFÜRİZASYONU Ömer KAYA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Menderes LEVENT Bu çalışmada, yüksek kükürt içerikli Artvin/Yusufeli linyitinden kükürt gideriminin H2O2/H2SO4 çözeltileri ile optimizasyonunu incelenmiştir. Altı parametre ve her parametrede beş seviyeli yirmi beş deney bulunan bir istatistiksel deney tasarımı hazırlanmış her deney iki tekrarda yapılmıştır. Kullanılan istatistiksel deney tasarımına göre optimum kükürt giderim ve kül giderim oranlan belirlenmiştir. Piritik kükürt gideriminde %97,85, toplam kükürt gideriminde %56,54, organik kükürt gideriminde %21.33 ve kül gideriminde ise %61,52 maksimum verim elde edilmiştir. Yapılan varyans analizlerine göre piritik ve toplam kükürt gideriminde bütün parametrelerin etkin olduğu, fakat organik kükürt gideriminde asit konsantrasyonu ve tane boyutu ve kül gideriminde asit konsantrasyonun etkin olmadığı, diğer parametrelerin etkin olduğu görülmektedir. 2005, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DESULPHURIZATION OF ARTVİN- YUSUFELİ LIGNITE WITH ACIDIC HYDROGEN PEROXIDE SOLUTIONS OmerKAYA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Menderes LEVENT In this study, the optimization of sulphure removal by H2O2/H2SO4 solutions has been carried over Artvin/Yusufeli lignite with higher content of sulphure. A statistical experimental arrangement which has six parameters and in each parameter there is five experiments with twenty five levels. According to statistical experimental arrangement, optimum sulphure removal and ash removal ratios are determined. The obtained yields in removal of pyritic sulphure is 97.85%, in removal of total sulphure is 56.54%, in removal of organic sulphure is 21.33% and in removal of ash is 61.52%. According to carried out variance analysis, in removal of pyritic and total sulphure, all parameters are effective, but, in removal of organic sulphure, acid concentration and particle size are not effective, and in removal of ash, only, acid concentration is not effective, however, it has been seen that all other parameters are effective. 2005, 98 Pages