Fenolün Drosophila melanogasterin gelişimi üzerindeki toksik etkilerinin folik asit kullanılarak giderilmesi üzerine araştırmalar
Investigations on the recovering of toxic effects of phenol on the development of Drosophila melanogaster by folic acid application
- Tez No: 171162
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANDAN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: D. melanogaster, Fenol, Folik Asit, Gelişim Biyolojisi, Teratojenik Etki i, D. melanogaster, Phenol, Folic Acid, Development Biology /Teratogenic Effect ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FENOLÜN Drosophila melanogaster' in GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ TOKSİK ETKİLERİNİN FOLİK ASİT KULLANILARAK GİDERİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Hakan AŞKIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Handan UYSAL Bu çalışmada, tarım, eczacılık, boya sanayi gibi alanlarda kullanılan ve çevre bilincinin gelişmediği ülkelerde yetersiz arıtma tekniklerinden dolayı endüstriyel atık sularda bulunan fenolün Drosophila melanogaster' in gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Günümüzde toksik etkili bileşiklere karşı antogonistik maddeler kullanılarak bu etkilerin giderilmesine yönelik araştırmalar da yapılmaktadır. Çalışmamızın ikinci kısmında ise bir çeşit B vitamini türevi olan folik asit, fenolün olası toksik etkilerine karşı kullanılmıştır. Bu amaçla fenolün farklı konsantrasyonlardaki sulu çözeltileri ergin bireylerin besilerine ilave edilmiştir. Kronik olarak fenol uygulamasına maruz bırakılan ebeveynlerin yavrularına ait metamorfoz evrelerinin kontrol grubuna göre geciktiği, toplam yavru birey sayısının azaldığı ve yavru bireylerde çeşitli fenotipik anormalliklerin meydana geldiği gözlenmiştir. Fenolün her bir konsantrasyonuna ait Fi bireyleri başlangıç konsantrasyonlarına göre ayrı ayrı standart Drosophila besiyerine (fenol içermeyen) alınarak kendileştirilmiş ve fenole bağlı olarak Fi neslinde gözlenen değişimlerin F2 neslinde de sürüp sürmediğine bakılmıştır. F2 neslinde metamorfoz sürecinde gecikme meydana gelmiş ancak kontrol grubuna yakın günlerde tamamlanmıştır. Yavru birey sayısı Fı'e göre artmış ve anormal birey sayısında da azalma tespit edilmiştir. Ancak Fı'de meydana gelen olumsuz etkiler, F2'de tümüyle ortadan kalkmamıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, fenole karşı folik asit kullanılmıştır. Bu amaçla, fenol ile birlikte folik asidin sulu çözeltileri, ergin bireylerin besilerine ilave edilmiştir. Fi nesline ait yavru bireylerin metamorfoz evrelerinin kontrol grubu ile aynı zamanda tamamlandığı, yavru birey sayısının kontrol grubuna göre arttığı ve fenotipik anormalliklerin azaldığı belirlenmiştir. D. melanogaster' 'in gelişim biyolojisinde, farklı kimyasal maddelere bağlı olarak meydana gelen değişikliklerin mekanizmaları tartışılmıştır. 2005, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON THE RECOVERING OF TOXIC EFFECTS OF PHENOL ON THE DEVELOPMENT OF Drosophila melanogaster BY FOLIC ACID APPLICATION Hakan AŞKIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Handan UYSAL In this study, the effects of phenol, used in agriculture, medicine, dye industry and it is occured in the industrial waste waters because of insufficient refine system at the countries that the environment conscious was not developed, on developing of Drosophila melanogaster have been investigated. Today, some investigations are also made for removing of toxic effects of the toxic compound by means of antogonistic substances. In the second phase of our study, folic acid, a kind of B vitamine, was used against to probable toxic effects of phenol. For this aim, the liguid solitions of various phenol concentration were added within medium of adult individuals. It was observed that the methamorphosis stages of offsprings that adults of them were exposed chronic phenol application delayed when it compared with control group and the number of total offsprings decreased. In addition various phenotypic abnormalities occured on offsprings. Fi generations belonging to each concentrations of phenol were matched within themselves in Standart Drosophila Medium (not containing phenol) as one by one and it was researched that the developmental abnormalities of Fi generation were observed in F2 generation or not. A lateness have also been occured in the metamorphosis stages of F2 generation, but the methamorphosis was completed at the near times to control group. The number of offsprings increased according to Fi and the numbers of abnormal individuals were decreased. However negative effects occuring Fi individuals were not disappeared completely in F2 generation. In the second stage of our investigation, folic acid agains to phenol have been used. For this purpose, the liguid solitions of folic acid with phenol were appended to the medium of adult individuals. It was observed that the methamorphosis stages of offsprings belonging to Fi generation were completed at the same time together with control group and the numbers of offsprings increased and phenotypic abnormalities decreased. The probable mechanism of changes occuring in the development biology of D.melanogaster caused by the different chemicals have been discussed. 2005, 68 pages