Limon kabuğu hidrolizatının penisilin üretiminde kullanımı
Utilization of the lemon peel hydrolysate in the penicillin production
- Tez No: 171163
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAŞARAN KURBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Penicillium chrysogenum, Penisilin üretimi, Limon kabuğu, Hidrolizat, Penicillium chrysogenum, Penicillin production, Lemon peel, Hydrolysate n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİMON KABUĞU HİDROLÎZATININ PENİSİLİN ÜRETİMİNDE KULLANIMI Nalan YILDIRIM Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. E. Başaran KURBANOĞLU Bu çalışmada, limon kabuğu hidrolizatının (LKH) peynirden izole edilen ve mikrobiyol identifîkasyon sistem (MİS) cihazı kullanılarak yağ asit profillerine göre teşhis edilen Penicillium chrysogenum tarafından penisilin üretiminde kullanımı araştırılmıştır. Önce limon kabuğu öğütüldü ve kimyasal olarak 15 g limon kabuğu unu (LKU) hidroliz edildi (asit hidrolizi). Elde edilen LKH' nın protein, toplam şeker ve indirgen şeker muhtevasına göre, maksimum limon kabuğu hidrolizatı (mLKH) 121°C' de 30 dk, 100 mi 3 M H2S04 uygulaması ile gerçekleşti. Bu işlemin bir sonucu olarak 15 g LKU' nun 13 g (%86) hidrolize edilebildi. Hidrolize olmuş materyal deiyonize su ile 200 mi' ye tamamlandı ve bu solüsyon mLKH olarak isimlendirildi. mLKH' nin protein, toplam şeker ve indirgen şeker miktarları belirlendi. Çeşitli konsantrasyonlardaki mLKH 'run (%0-9 h/h) penisilin üretimi üzerine etkileri araştırıldı ve en uygun konsantrasyonun %3 mLKH olduğu bulundu, %3'lük mLKH' den hazırlanan besiyeri limon kabuğu hidrolizat besiyeri (LKHB) olarak isimlendirildi. LKHB biyomass, penisilin ve şeker tüketimi için kontrol besiyeri (KB) ile karşılaştırıldı. LKHB' den elde edilen biyomas miktarları KB' den bir derece fazla bulundu. Fakat bu değerler istatistiksel olarak önemli değildir (p > 0,05). Diğer taraftan 8 gün inkübasyon süresi için LKHB' den elde edilen penisilin miktarı (8,3 g/l) KB' den elde edilen penisilin miktarından (6,7 g/l) %19 daha yüksek ve bu değerler arasındaki fark istatiksel olarak önemlidir (p < 0,05). Sonuçlar LKH' nin penisilin üretiminin prodüktivitesini artırmak için fermentasyon ortamında bir substrat olarak kullanılabileceğini göstermiştir. 2005, 51sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis UTILIZATION OF THE LEMON PEEL HYDROLYSATE IN THE PENİCİLİN PRODUCTION Nalan YILDIRIM Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. E. Başaran KURBANO?LU In this study, the utilization effects of the lemon peel hydrolysate (LPH) in the penicilin production by izolated from cheese and identified according to its oil acid profiles by using microbial identification system (MIS) device Penicilhan chrysogenum were investigated. First, dry-lemone peels were ground, and 15 g of the lemon peel flour (LPF) were chemically hydrolyzed (acid hyrolysis). Accordin to content of protein, total sugar and invert sugar of obtained LPH, maximum lemon peel hydrolysate (mLPH) was caried aut with applicated of 100 ml 3 M H2S04 at 30 min for 121°C. As a result of this proees, the 13 g of 15 g LPF (86%) could be hydrolyzed. Hydrolyzed material was completed to 200 ml with deionized water and mis solution was termed as maximum lemon peel hydrolysate (mLPH). The contents of protein, total sugar and invert sugar of mLPH were determined. The effects of different concentrations (0-9% v/v) of mLPH on the penicillin production were investigated and 3% of the mLPH was found to be optimal. The medium prepared from 3% mLPH was called as lemon peel hydrolysate medium (LPHM). LPHM was compared with control medium (CM) for biomass, penicillin and sugar consumption. The biomass amounts obtained from LPHB was found somewhat high than those of KB, but these values are not statistically significant (p < 0.05). On the other hand, the penicillin amount (8.3 g/1) obtained from LPHM for 8 days incubation times was 19% higher than that of CM (6,7 g/1). The results were show that LKH could be used as a substrate in the fermentation medium in order to increase the productivity of penicillin production. 2005, 51 pages