Erzurum ve çevre illerdeki pimplinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) türleri üzerinde faunistik, sistematik ve ekolojik çalışmalar
The faunistik, systematic and ekological studies on pimplinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) in Erzurum province and neighbouring provinces
- Tez No: 171171
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, Pimplinae, Fauna, Parazitoit, Hymenoptera, Ichneumonidae, Pimplinae, Fauna, Parazitoit. u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM VE ÇEVRE İLLERDEKİ PIMPLINAE (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE FAUNİSTİK, SİSTEMATİK ve EKOLOJİK ÇALIŞMALAR Saliha ÇORUH Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hikmet ÖZBEK Erzurum ve çevre illerde, 1999-2004 yıllan arasında sürdürülen bu çalışmada; Pimplinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) altfamilyasına ait 5 tribeye bağlı 24 cins ve bu cinslere giren toplam 55 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden 17 tanesi Türkiye faunası için yeni kayıt durumundadır. Bu türler; Delomerista mandibularis (Gravenhorst), Clistopyga rufator Holmgren, Acropimpla pictipes Gravenhorst, Dolichomitus tuberculatus Geoffroy, Gregopimpla inquisitor (Scopoli), Gregopimpla malacosomae (Seyrig), Scambus (s.str) signatus Pfeffer, Scambus (s.str) vesicarius (Ratzeburg), Tromotobia ovivora (Boheman), Pimpla arcadica Kasparyan, Pimpla artemonis Kasparyan, Pimpla caucasica Kasparyan, Pimpla coxalis Habermehl, Pimpla rufipes Brulle, Pimpla sodalis Ruthe, Zabrachypus primus Cushman ve Megarhyssa perlata (Christ)'dır. Ayrıca, 25 türün de konukçuları tespit edilmiştir. Bunlardan Gregopimpla inquisitor (Scopoli), Malacosoma neustria L.'dan; Liotrypon crassisetus (Thomson), Synanthedon spheciformis D. & S. 'den; Scambus (Atelophadnus) nigricans Thomson, Acleris rhombana D. &. S. ve Malacosoma neustria L.'dan; Scambus (Endromopoda) detritus (Holmgren), Archips rosana L.'dan; Scambus (Endromopoda) phragmitidis Perkins, Malacosoma neustria L.'dan; Scambus (s.str.) brevicornis (Gravenhorst), Acleris rhombana D. &. S.'dan; Scambus (s.str.) calobatus Gravenhorst, Archips rosana L.'dan; Itoplectis maculator (Fabricius), Acleris rhombana D. &. S.'dan; Itoplectis tunetana (Schmiedeknecht) ve Pimpla spuria Gravenhorst Hyponomeuta evonymella L.'dan ilk defa bu çalışma sonucunda elde edilmiştir. Hemem hemen tüm türler için ilave yayılım alanları belirlenmiş, altfamilya, cins ve tür tam anahtarları hazırlanmış, Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. 2005, 212 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Saliha ÇORUH Supervisor: Prof. Dr. Hikmet ÖZBEK THE FAUNISTIK, SYSTEMATIC AND EKOLOGICAL STUDIES ON PIMPLINAE (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE) IN ERZURUM PROVINCE AND NEIGHBOURING PROVINCES This is a faunistic, systematic and ecological studies on the subfamily Pimplinae (Hymenoptera: Ichneumonidae) in Erzurum and neigbouring provinces during 1999- 2004. Totaly, 55 species in 24 genera from 5 tribe were recognized. Of these, 17 species are new for the Turkish fauna. The species are Delomerista mandibularis (Gravenhorst), Clistopyga rufator Holmgren, Acropimpla pictipes Gravenhorst, Dolichomitus tuberculatus Geoffroy, Gregopimpla inquisitor (Scopoli), Gregopimpla malacosomae (Seyrig), Scambus (s.str) signatus Pfeffer, Scambus (s.str) vesicarius (Ratzeburg), Tromotobia ovivora (Boheman), Pimpla arcadica Kasparyan, Pimpla artemonis Kasparyan, Pimpla caucasica Kasparyan, Pimpla coxalis Habermehl; Pimpla rufipes Brulle, Pimpla sodalis Ruthe, Zabrachypus primus Cushman and Megarhyssa perlata (Christ). Among them following species were reared for the first time from the indicated hosts: Gregopimpla inquisitor (Scopoli) from Malacosoma neustria L., Liotrypon crassisetus (Thomson) from Synanthedon spheciformis D. & S., Scambus (Atelophadnus) nigricans Thomson from Acleris rhombana D. &. S. and Malacosoma neustria L., Scambus (Endromopoda) detritus (Holmgren) from Archips rosana L., Scambus (Endromopoda) phragmitidis Perkins from Malacosoma neustria L., Scambus (s.str.) brevicornis (Gravenhorst) from Acleris rhombana D. &. S., Scambus (s.str.) calobatus Gravenhorst from Archips rosana L., Itoplectis maculator (Fabricius) from Acleris rhombana D. &. S., Itoplectis tunetana (Schmiedeknecht) and Pimpla spuria Gravenhorst from Hyponomeuta evonymella L. In addition, keys to the genera and species were prepared, new distribution areas were prepared to for almost all the species. 2005, 212 pages