Erzurum, Artvin ve Kars illerinde cassidinae (coleoptera, chrysomelidae) türleri üzerine faunistik ve sistematik çalışmalar
A faunistic and systematic studies on cassidinae (coleoptera, chrysomelidae) in Erzurum, Artvin and Kars provinces
- Tez No: 171172
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coleoptera, Chrysomelidae, Cassidinae, Faunistik, Sistematik, Coleoptera, Chrysomelidae, Cassidinae, Faunistic, Systematic u
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM, ARTVİN VE KARS İLLERİNDE CASSIDINAE (COLEÖPTERA, CHRYSOMELIDAE) TÜRLERİ ÜZERİNE FAUNİSTİK VE SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR Orhan KAYA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. İrfan Aslan Bu çalışma, Erzurum, Artvin ve Kars illerinden toplanan Cassidinae (Coleoptera: Chrysomelidae) türleri üzerine yapılan faunistik ve sistematik bir araştırmadır. İncelenen türlerin önemli taksonomik karakterleri dikkate alınarak, kısa tanımları yapılmış, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, taksonomik öneme sahip vücut kısımları çizilmiş, Türkiye ve Dünyadaki yayılışları verilmiş ve türlerin konukçuları belirtilmiştir. Çalışma sonucunda, Cassidinae altfamilyasına ait 3 cinse bağlı 20 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Cassida sareptana Kraatz Türkiye faunası için yeni kayıttır. İncelenen türlerden Cassida nobilis Linneaus ve C. seraphina Menetries' nın önemli kültür bitkisi olan şeker pancarında beslendiği ve önemli zararlar yaptığı belirlenmiştir. Ayrıca yapılan çalışmada C. rubiginosa Müller' mn her üç ilde de oldukça yoğun olduğu ve Cirsium spp. üzerinde beslendiği gözlenmiştir. 2005, 78
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis A FAUNISTIC AND SYSTEMATIC STUDIES ON CASSIDINAE (COLEOPTERA, CHRYSOMELIDAE) IN ERZURUM, ARTVİN AND KARS PROVINCES Orhan KAYA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İrfan ASLAN This is a faunistic and systematic study on the subfamily Cassidinae (Coleoptera: Chrysomelidae) species collected from Erzurum, Artvin and Kars provinces. The examined specimens were redescribed shortly by using their important taxonomic diagnosis. Key to the genera and species were prepared and some of the body parts having taxonomic importance were drawn. Their distribution in the research area, other parts of Turkey and the world were all included. Additionally their host plants were determined. In the present study, 20 species belonging to 3 genera of Cassidinae were recognized. Of these, Cassida sareptana Kraatz is new record for the Turkish fauna. Those of Cassida nobilis Linneaus and C. seraphina Menetries were determine as pest of sugar beet growing area of these provinces, C. rubiginosa Mtiller is the most common and abundant species in all provinces and feed on Cirsium spp.. 2005, 78