Kayseri ili Syrphidae (Diptera) türleri üzerinde faunistik çalışmalar
Faunistic studies on the species of Syrphidae (Diptera) in Kayseri province
  1. Tez No: 171179
  2. Yazar: NESLİHAN KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM HAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Diptera, Syrphidae, Fauna, Kayseri, Türkiye, Diptera, Syrphidae, Fauna, Kayseri, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kayseri ilinden toplanan Syrphidae (Diptera) türlerinin değerlendirildiği bu çalışmada, 2004-2005 yıllarının mayıs-ağustos ayları arasında, toplam 2776 birey toplanmıştır. Araştırma bölgesinde, Syrphinae ve Milesiinae alt familyalarından 13 'er olmak üzere, toplam 26 tür belirlenmiştir. Bu türlerden, Cheiîosia proximo (Zetterstedt), Eumerus sogdianus Stackelberg ve Tropidia scita (Harris), Türkiye faunası için yeni kayıttır. Scaeva pyrastri (Linnaeus), Sphaerophoria turkmenica Bankowska, Chrysotoxum octomaculatum Curtis, Paragus albifrons (Fallen), Paragus quadrifasciatus Meigen, Pipizella macullipennis (Meigen), Neoascia podogrica (Fabricius), Eristalinus taeniops (Wiedemann) ve Helophilus parallelus (Harris) ise Kayseri ilinden ilk defa kaydedilmiştir. Bulunan türlerden, Eristalinus aeneus (Scopoli), Eristalis tenax (Linnaeus), Sphaerophoria scripta (Linnaeus) ve Syritta pipiens (Linnaeus), araştırma alanlarında sık rastlanan ve yaygm olan türlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, totally, 2776 specimens belonging to the family Syrphidae (Diptera) were collected and evaluated in Kayseri Province between May and August in the years of 2004 and 2005. Totally, 26 species belonging to the subfamilies Syrphinae (13) and Milesiinae (13) have been determined. Of these species, Cheilosia proximo (Zetterstedt), Eumerus sogdianus Stackelberg and Tropidia scita (Harris) are new records for the Turkish fauna Scaeva pyrastri (Linnaeus), Sphaerophoria turkmenica Bankowska, Chrysotoxum octomaculatum Curtis, Paragus albifrons (Fallen), Paragus quadrifasciatus Meigen, Pipizella maculipennis (Meigen), Neoascia podogrica (Fabricius), Eristalinus taeniops (Wiedemann) and Helophilus parallelus (Harris) were also recorded from Kayseri Province for the first time. Eristalinus aeneus (Scopoli), Eristalis tenax (Linnaeus), Sphaerophoria scripta (Linnaeus) and Syritta pipiens (Linnaeus) are abundant and widespread species in the research area.