Erzurum'da Archips rosanus (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)'un kısa biyolojisi, konukçuları ve parazitoitleri üzerinde araştırmalar
Some investigations on the biology, host plants and parasitoids of Archips rosanus (L.) (Lepidoptera: Tortricidae) in Erzurum
  1. Tez No: 171180
  2. Yazar: ALPER POLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKSEL TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Archips rosanus, konukçu bitki, biyoloji, parazitoit, Erzurum, Archips rosanus, host plants, biology, parasitoids, Erzurum n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM'DA ARCHIPS ROSANUS (L.) (LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE)'UN KISA BİYOLOJİSİ, KONUKÇULARI VE PARAZİTOİTLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Alper POLAT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Göksel TOZLU Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde 2004-2005 yıllarında yürütülen bu çalışmada, Archips rosanus (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)'un zararı, konukçuları, kısa biyolojisi ve parazitoitleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre A. rosanus, Acaraceae, Betulaceae, Cornaceae, Leguminosae, Oleceae, Salicaeae, Rosaceae ve Ulmaceae familyalarına ait 22 bitki türünde zarar yapmaktadır. Zararlının Hymenoptera takımına mensup Ichneumonidae'den 4, Pteromalidae'den 2, Chalcididae'den 1, Torymidae'den 2, Eulophidae'den 1 ve Eupelmidae'den de 1 olmak üzere, toplam 11 parazitoiti belirlenmiştir. Bu türler içerisinde elde edilen tüm parazitoit popülasyonunun %4 1,48 'ini oluşturan Itoplectis maculator F. (Hymenoptera: Ichneumonidae) en önemli türdür. 2005, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis SOME INVESTIGATIONS ON THE BIOLOGY, HOST PLANTS AND PARASITOIDS OF ARCHIPS ROSANUS (L.) (LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE) IN ERZURUM Alper POLAT Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Asst. Prof. Dr. Göksel TOZLU In this study conducted at Atatürk University Campus, Erzurum in the years of 2004 and 2005, damage, host plants, biology and parasitoids of Archips rosanus (L.) (Lepidoptera: Tortricidae) were investigated. According to investigation results, it was determined that A. rosanus damaged on 22 plant species belonging to the families, Aceraceae, Betulaceae, Cornaceae, Leguminosae, Oleceae, Salicaeae, Rosaceae and Ulmaceae. From this pest totally, 1 1 hymenopteran parasitoid species belonging to Ichneumonidae (4), Pteromalidae (2), Chalcididae (1), Torymidae (2), Eulophidae (1) and Eupelmidae (1) were obtained. The most important parasitoid species is Itoplectus maculator (Ichneumonidae) having 41.48%. 2005, 55 Pages