Endüstriyel atıksulardan kimyasal reaksiyon-koagülasyon metodu ile bor giderimi
Removal of boron from industrial wastewater by chemical reaction-coagulation method
- Tez No: 171188
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP BONCUKCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boron, boric acid, coagulation, industrial wastewater, boron removal m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ENDÜSTRİYEL ATIKSULARDAN KİMYASAL REAKSİYON-KOAGÜLASYON METODU İLE BOR GİDERİMİ Veysel SELİMOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Recep BONCUKCUOGLU Bor elementi ve onun türevleri sularda ve toprakta belirli konsantrasyonların üzerinde bulunduklarında, bulunduğu ortamdaki canlılara zararlı etkilere sahiptir. Bu toksik etkisinden dolayı atık sulardaki bor giderilmelidir. Bu amaçla araştırmacılar borun çeşitli yöntemlerle giderimi için araştırmalar yapmışlar ve çeşitli bor giderim metotları bulmuşlardır. Bu çalışmada borun endüstriyel atık sulardan, inorganik bileşik olan CaCİ2 ve Ca(OH)2 ile kimyasal reaksiyon-koagülasyon metoduyla giderilmesi için denemeler yapılmış ve yapılan bu denemeler sonucunda borun giderilmesi adına olumlu sonuçlar elde edilmiştir. CaCİ2 ile gerçekleştirilen denemeler neticesinde, deneysel parametre olarak belirlenen bütün parametrelerin incelenmesine rağmen istenilen bor giderim verimi elde edilememiştir. Ancak bir inorganik baz olan Ca(OH)2 ile optimum pH'da konsantrasyon, sıcaklık ve Ca(OH)2 miktarının artışı ile %98'e varan oranda bor giderimi sağlanmıştır. 2005, 67 sayfa Anahtar Kelime: Bor, borik asit, koagülasyon, endüstriyel atıksular ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF BORON FROM INDUSTRIAL WASTEWATER BY CHEMÎCAL REACTION-COAGULATION METHOD Veysel SELİMO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Recep BONCUKCUOGLU The element of boron and its compounds have harmful effects on their environment and the living creatures when they are above certain levels of concentration in water and soil. Therefore, boron and its compounds should not be above certain ratios in the living creatures. For this goal, researchers have developed for various methods for the removal of boron and thus they have found out a variety of boron removal methods. In the present study, too, chemical reaction-coagulation method with inorganic compounds such as CaCİ2 and Ca(OH)2 has been used for the removal of boron from industrial wastewater; the experiments concerning this attepmpt have yielded to positive results. In the consequence of the experiments with CaCİ2, the desired level of boron removal could not be obtained although all the experimental parameters were investigated and analyzed. The level of boron removal obtained with Ca(OH)2, an inorganic base, was around 98% with an increase in concentration, temperature and amount of Ca(OH)2 in optimum pH. 2005, 67 pages