Mastra (Gümüşhane) epitermal altın yatağının jeolojik ve jeokimyasal özellikleri
The geological and geochemical features of Mastra (Gümüşhane) epithermal gold deposit
  1. Tez No: 171227
  2. Yazar: HAKAN TAYYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ UÇURUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüşhane- Mastra, Alto, Volkanik, Silis kafaları, Oksijen- Hidrojen-Kükürt izotopu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MASTRA (GÜMÜŞHANE) EPITERMAL ALTIN YATAĞININ JEOLOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ Hakan TAYYAR Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali UÇURUMİnceleme alanında Eosen yaşlı volkano-sedimanter kayaçlar egemendir. Bu kaya topluluğu andezit, kumtaşı, kireçtaşı, marn ve tûfîtlerden oluşmaktadır. Altın cevherleşmesi KB-GD doğrultulu bir fay zonu içinde yer alan bir çok silis kafası içinde bulunmaktadır. Cevherleşme, silis kafaları içinde saçınımlar şeklinde gelişmiş olup jeolojik, jeokimyasal, mineralojik, alterasyon ve sıvı kapanım özelliklerine göre düşük sülfürlü (Low sülfidation-LS) epitermal altın cevherleşmesi olarak değerlendirilmiştir. Gümüşhane-Mastra yöresi alto cevherleşmesine ait cevher ve yan kayaç örneklerinin ana ve değerli metal analizleri sonucunda, MA-3 (4.15 ppm) ve MA- 14 (4.2 ppm) nolu örneklerinde ortalamanın üzerinde Au değerleri elde edilmiştir. Ortalama ana ve değerli metal değerleri ppm cinsinden: Au=2.16; Ag=1.18; Cu=514.86; Co=220.14; Ni=15.43; Zn=201.57; As=201.23; Sb=18.61; Te=0.67; Pb=131.34dür. Kuvars örneklerine ait oksijen (ö18O=9.80-13.25 %o) ve kuvars içerisinde sıvı kapanımlara ait Hidrojen (5D=(-79)-(-97)%o) izotop verilerine göre alto cevherleşmesini oluşturan su mağmatik kökenlidir. Piritlerin kükürt izotop analizi ö34S= -1.40 ile -5.70%o arasında değişmektedir ve mağmatik kökeni işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE GEOLOGICAL AND GEOCHEMICAL FEATURES OF MASTRA (GÜMÜŞHANE ) EPITHERMAL GOLD DEPOSIT Hakan TAYYAR Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Associate Professor Ali UÇURUMIn the study area volcanic rocks consisting of the Eocene age andesite are covered by volcanic sedimentary rocks consisting of Eocene age sandstone, limestone, marl and tuffs. Gold mineralization is consisted of ore shoots in which the fault zone with NW.-SE directions. Mineralization has developed in the ore shoots in a way of scattering and evaluated as epithermal gold deposit with low sulfidation according to the characteristics of mineralogical alteration and fluid inclusions. Geological analysis of ore and host rocks from gold mineralization in Gümüşhane area show that samples MA-3 (4.15 ppm) and MA- 14 (4.2 ppm) have elevated gold anomalies. Average concentrations of base and precious metals in ppm are Au=2.16; Ag=1.18; Cu=514.86; Co=220.14; Ni=15.43; Zn=201.57; As=201.23; Sb=18.61; Te=0.67; Pb=131.34. According to oxygen isotope data (318O=9.80-13.25 %o) from quartz and hydrogen isotope data (8D=(-79)-(-97)%o) from fluid inclusions trapped in quartz, source of the hydrothermal fluids, which was responsible to from gold mineralization in the study area is magmatic origin. Sulfur isotope analysis (534S), ranging between -1.40 and -5.70%o, from pyrite refers that the source of the sulfur magmatic in origin. KEY WORDS: Gümüşhane-Mastra, Gold, Volcanic, Ore shoots, Oxygen - Hydrogen -Sulfur Isotopes IV