Aydın merkez 2 nolu sağlık ocağı bölgesindeki evli kadınlarda cinsel işlev bozukluğu prevalansı ve bunu etkileyen etmenler
- Tez No: 171331
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL TÜRK SOYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kadın, kadın cinsel işlev bozukluğu, sosyal yaşantı, evlilik yaşantısı, cinsel gelişim, cinsel yaşantı, eşin cinsel sorunu. 110, women, female sexual dysfunction, social life, marriage, sexual development, sexual life, sexual dysfunction of the spouse 112
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
7 ÖZET Amaç: Cinsel işlev bozukluğu, mortalitesi olmasa da yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkileriyle ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Kadın cinsel işlev bozukluğu, biyolojik, psikolojik ve kişiler arası belirleyicileri olan, çok boyutlu ve çok sebepli bir problem olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmada Aydın merkez 2 nolu sağlık ocağı bölgesindeki evli kadınlarda, cinsel işlev bozukluğu prevalansı ile bunu etkileyen etmenleri saptamak ve kadınların tutum ile beklentilerinden hareketle sunulacak sağlık hizmeti için kaynak veri oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Veriler Mart - Haziran 2004 tarihleri arasında toplanmıştır. Aydın merkez 2 nolu sağlık ocağı bölgesindeki 18 yaş ve üstü evli kadınlar evreni oluşturmuştur. % 43 prevalans, % 95 güven aralığı ve % 5 hata payı ile ulaşılması gereken örnek büyüklüğü 357 kadın olarak hesaplanmış olup 331 kadınla görüşülmüştür. Araştırmanın verileri üç Farklı anket yoluyla toplanmıştır. Birinci anket yüz yüze görüşme yöntemiyle araştırmacı hekim tarafından uygulanmıştır. Bu anket, kadının sosyo-demografik özelliklerini, sağlıkla ilgili özelliklerini, sosyal yaşantısını, tinsellikle ve cinsellikle ilgili tutum ve beklentilerini sorgulayan sorulardan oluşmuştur. ikinci anket cinsel yaşantıyla ilgili daha özel ve ayrıntılı sorulardan oluşmuştur. Anket güvenilirliği açısından, okuma yazma problemi olmayan kadınların kendileri tarafından öz bildiri yöntemiyle doldurulmuştur. Üçüncü anket olarak ise Kadın Cinsel İşlev Bozukluğu değerlendirmesi için yaygın olarak kullanılan valide edilmiş bir ölçek, Kadın Cinsel işlev indeksi, kullanılmıştır, ölçek okur-yazar katılımcıların kendileri tarafından öz bildiri yöntemiyle doldurulmuştur. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 42,7 ± 12,1 yıldı; kadınların % 72,5'i ev hanımı ve % 57,1 'i ilkokul ve altı eğitimli idi. Kadınlar ortalama 22,61 ± 12,71 yıldır evliydiler ve % 36,5'inin evlilik yaşı 18 yaş ve altıydı. % 65,3 kadın görücü usulü ve kendi rızalarıyla evlenmişti. Bu araştırmada, 20-74 yaş evli kadınlarda cinsel işlev bozukluğu prevalansı % 52 olarak bulunmuştur, istek bozukluğu prevalansı % 75,2; 109uyarılma bozukluğu % 54,4; ıslanma bozukluğu % 52,6; orgazm bozukluğu % 55,9; tatmin bozukluğu % 59,2 ve ağrı bozukluğu % 51,7 olarak saptanmıştır. Bu kadınlarda, cinsel işlev bozukluğunu etkileyen etmenler şunlardı: kadın ve eşinin yaşı, kadın ve eşinin eğitimi, eşin işteki konumu, kadının gelir algısı ve TL bazında gelir miktarı, kendini yeterli bulma, kadının evlilik yaşı ve şekli, evlilik yaşantısı, hipertansiyon ya da bel fıtığı hastası olmak, antihipertansif kullanıyor olmak, mastürbasyon hakkındaki görüşü, cinsel gelişim öyküsü ve cinsel yaşantısı, eşinin cinsel sorunları. Kadınların % 97,6'sı çocukların cinsellikle ilgili eğitim alması gerektiğini düşünüyordu. Sonuç: Bu araştırmada, kadın cinsel işlev bozukluğu prevalansı oldukça yüksek bulunmuştur. Yaş ve sağlık durumu dışında kalan sosyo kültürel etmenlerin bir çoğu eğitim ile açıklanabilmektedir. Cinsel işlev bozukluğunun önlenmesi ve giderilmesi için eğitim, önemli bir başlangıç noktası olarak belirmektedir. Böylece kadınların beklentisi de karşılanabilecektir.
Özet (Çeviri)
8 SUMMARY Objective: Although not causing mortality, sexual dysfunction is an important public health problem through its unfavorable effects on quality of life. Female sexual dysfunction is defined as a multicausal and multidimensional problem combining biological, psychological and interpersonal determinants. In this study we aimed to find out the prevalence of female sexual dysfunction and the factors influencing it among married women in the region of the 2nd Health Center of Aydın. We also aimed to collect data for the health care servicing based on the attitudes and expectations of these women. Materials And Methods: This is a cross-sectional study. Data were collected from March to June 2004. The married women, with the age of 18 and over, in the region of the 2nd Health Center in Aydın constituted the study population. The study sample was calculated as 357, at a confidence level of 95% with a prevalence of 43% and d=0.05; and 331 women were interviewed. The data for this investigation were collected through three distinct questionnaires. The first one was applied through a face-to-face interview by the investigator. It involved questions about the socio-demographic aspects, health status, social life characteristics, attitudes and expectations related to spiritualism and sexuality. The second questionnaire was containing more detailed and private questions relating to sexual life. For the sake of the reliability it was self- reported by the iiterate women. The last questionnaire was Female Sexual Function Index (FSFI), one of the most commonly used validated instruments for assessing female sexual function and it was also self-reported. Results: The mean age of the participating women was 42,7 ± 12,1 years. 72,5 of the women were housewife and the level of education was primary school or iess for the 57,1 % of them. They had been married for 22,61 ± 12,71 years on average, and the age at marriage was 18 or less for 11136,5 % of them. 65,3 % of them was married through machmaking with their own consent. The prevalence of sexual dysfunction was 52 % among the married women of 20-74 of age. The prevalence of sexual desire disorder (75,2 %), sexual arousal disorder (54,4 %), genital lubrication disorder (52,6 %), orgasmic disorder (55,9 %), sexual satisfaction disorder (59.2 %) and sexua! pain disorder (51,7 %) were determined as well. The factors affecting the sexua! dysfunction were as follows: age of the woman and her spouse; education level of the woman and her spouse; the status of the spouse at his occupation; the perception of the income for the women and the amount of it as Turkish Lira; feeling of sufficiency; age at marriage and the way of marriage; life of marriage; hypertension or lumbar disc herniation/low back pain, antihypertensive medication; opinion about masturbation; sexual development and sexual life; and finally sexual problems of her spouse. 97,6 % of women was considering it as a necessity that children receive sexuality related education. Conclusion: In this investigation, the prevalence of female sexual dysfunction was rather high. The factors except the age and health status are mainly socio-cultural in origin, and many of them could be explained on the basis of education. Thus education appeared as a reasonable starting point on the way to prevent and resolve female sexual dysfunctions. This will also answer the expectations of the women.