Kadınların menopozal yakınmaları ve başetme yöntemlerinin incelenmesi
Evaluatıon of menopausal complaınts and copıng strategıes
  1. Tez No: 224748
  2. Yazar: NESRİN OĞURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopozal yakınmalar, başetme yöntemleri, Menopause, menopausal complaints, coping strategies
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma, Aydın ili Merkez 9 Nolu Sağlık Ocağı bölgesindeki kadınlarda görülen menopozal yakınmalarla, bu yakınmalarda kullandıkları başetme yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmada veriler, Aydın il sınırlarında bulunan Merkez 9 No'lu Sağlık Ocağı bölgesinde oturan menopoz dönemindeki kadınlar için hazırlanmış ?Soru Formu? ve ?Menopozal Yakınmaları Tarama Listesi? aracılığıyla yüz yüze görüşülerek 17 Eylül 2007- 31 Aralık 2007 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini Merkez 9 No'lu Sağlık Ocağı bölgesinde oturan araştırma kriterlerine uygun olan, basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen menopoz dönemindeki 132 kadın oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü evrendeki birey sayısının bilindiği durumlarda kullanılan formül ile hesaplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılmıştır.Kadınların yaş ortalaması 48.98 ± 3.87 olarak hesaplanmıştır. Eğitim durumları incelendiğinde %41.7'sinin ilkokul, %23.5'inin lise, %18.2'sinin üniversite ve üzeri düzeyde eğitim aldıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılan kadınların %87.9'unun evli, %50'sinin çalıştığı, %78.8'inin gelir durumunun yeterli olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan kadınların %68.9'unun menopoz dönemine yönelik bilgi aldığı, bilgi alan kadınların bu bilgileri %42.9'unun doktordan aldığı, %56.8'inin menopoz dönemini olumlu algıladığı, %43.2'sinin ise menopoz dönemini olumsuz algıladığı saptanmıştır.Kadınların menopozal dönemde en sık yaşadıkları ilk üç yakınmanın sırasıyla; sıcak basması-gece terlemesi (%72.7), sinirlilik-gerginlik (%71.2), uykusuzluk-yorgunluk (%68.9) olduğu, endişe yaşadıkları ilk üç yakınmanın sırasıyla; çarpıntı (%19.0), sinirlilik-gerginlik (%14.9), sıcak basması-gece terlemesi (%8.3) olduğu, öneri aldıkları ilk üç yakınmanın sırasıyla; kas-eklem ağrıları (%49.4), çarpıntı (%35.7), baş ağrısı-baş dönmesi (%34.8) olduğu belirlenmiştir.Kadınların yakınmalar karşısında çeşitli başetme yöntemleri kullandıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin ve ebelerin menopozal dönemdeki kadınlara menopoza yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması düzenli eğitim programlarının uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study and was performed to investigate menopausal complaints and coping strategies among the women provided health care by Health Clinic 9 in the city of Aydın, Turkey. Data were collected at face to face interviews with a questionnaire and Menopausal Complaints Screening Checklist between 17 September 2007 and 31 December 2007. A simple random sampling was used to select 132 menopausal women. Data were analyzed with descriptive statistics and Chi-square test.The mean age of the women was 48.98 ± 3.87 years. 41.7% of the participants were primary school graduates, 23.5% were high school graduates, 18.2% were university graduates or had higher education, 87.9% were married, 50% were employed and 78.8% had sufficient income. 68.9% of the women received information about menopause. 42.9% of the participants received this information from a doctor, 56.8% had a positive attitude towards menopause, but 43.2% had a negative attitude towards menopause.The most frequent three menopausal complaints were flushing-night sweating (72.7%), nervousness-irritability (71.2%) and sleeplessness-tiredness (68.9%), the most frequent three complaints the women felt anxious with were palpitation (19.0%), nervousness-restlessness (14.9%) and flushing-night sweating (8.3%) and the most frequent three complaints they asked for recommendations about were musculoskeletal pain (49.4%), palpitation (35.7%) and headache-dizziness (34.8%).The women had various strategies to cope with the complaints. Education and counselling provided by nurses for menopausal women should be more effective and appropriate education programs should be conducted regularly.