Benign prostat hiperplazisinde fotoselektif prostat vaporizasyonu
Photoselective prostate vaporization in the treatment of benign prostatic hyperplasia
- Tez No: 171402
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: benign prostat hiperplazisi, prostatektomi, lazer, benign prostatic hyperplasia, prostatectomy, laser
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Günay, L.M. Benign prostat hiperplazisinde fotoselektif prostat vaporizasyonu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Uzmanlık Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmada semptomatik ve obstrüktif benign prostat hiperplazisi (BPH) tedavisinde fotoselektif prostat vaporizasyonunun (PVP) etkinliği ve güvenliği prospektif olarak değerlendirilmiştir. Semptomatik BPH' sı olan 111 hastaya Ocak 2004 - Şubat 2006 tarihleri arasında kliniğimizde 80 W potasyum titanil fosfat (KTP)-532 lazer ile PVP uygulanmıştır. Izlemde etkinlik parametreleri olarak kullanılan Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS), hayat kalitesi skoru, maksimum idrar akım hızı (Qmax), miksiyon sonrası rezidüel idrar volümü (MSR) ve transrektal ultrasonografik prostat volümü ölçümleri değerlendirilmiş ve preoperatif dönemle karşılaştırılmıştır. Hastalar işlem sonrası 6. hafta, 3,6 ve 12. aylarda kontrole çağırılmış, her kontrolde erektil fonksiyon Uluslararası Erektil Fonksiyon indeksi soru formu ile değerlendirilmiştir. IPSS, hayat kalitesi, Qmax ve MSR' de preoperatif döneme kıyasla istatistiki anlamlı düzelme sağlanmıştır. Ortalama prostat volümü 52,6 cc' den 37,6 cc' ye düşmüştür. Erektil fonksiyonda işleme bağlı bozulma görülmezken, %47 retrograd ejakülasyon saptanmıştır, işlem sonrası %6,3 infeksiyon, %1,8 pıhtı retansiyonu ve %1,8 transfüzyon gerektiren kanama görülmüş, yedi hastada tekrar operasyon gerekmiştir. Ağır diyabetik bir hasta postoperatif hipoglisemiyi takiben miyokard infarktüsü geçirmiş ve izlemde kaybedilmiş, antikoagülan tedavi alan bir diğer hasta ise postoperatif dönemde serebral emboli gelişmesini takiben 42. günde kaybedilmiştir. PVP, BPH' ya bağlı mesane çıkım obstrüksiyonunun tedavisinde etkili bir yöntemdir. Tedavi etkinliğinin bir yılın ötesindeki kalıcılığı ve diğer cerrahi yöntemlerle karşılaştırılması daha fazla hasta sayısı ve uzun izlem süreleri olan randomize çalışmalarla ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Günay, L.M. Photoselective prostate vaporization in the treatment of benign prostatic hyperplasia. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Thesis in Urology, Ankara, 2006. In this thesis, the efficacy and safety of photoselective vaporization of the prostate (PVP) for symptomatic and obstructive benign prostatic hyperplasia (BPH) is evaluated. A prospective clinical trial was performed in 1 1 1 men clinically diagnosed with symptomatic bladder outlet obstruction secondary to BPH who were enrolled and treated with a high power, 80 W potassium-titanyl-phosphate laser between January 2004 and February 2006 in our clinic. As efficacy parameters we have evaluated the mean changes from baseline in the International Prostate Symptom Score (IPSS), quality of life score, peak urinary flow rate (Qmax), post-void residual urine volume (PVR) and transrectal ultrasound prostate volume measurements. Patients were evaluated 6 weeks, 3, 6 and 12 months following treatment. At each follow up evaluation erectile function of the patients was also evaluated with International Index of Erectile Function questionnaire. Significant improvements in IPSS, QOL score, Qmax and PVR were noted during follow up. The transrectal ultrasound volume decreased from 52.6 cc at baseline to 37.6 cc. There was no loss in erectile function where retrograde ejaculation rate was 47%. Complications consisted of infection (6.3%), clot retention (1.8%), urinary retention (2.7%), and hematuria (1.8%) requiring blood transfusion. Reoperation rate was (6.3%). In a patient with uncontrolled diabetes mellitus, severe hypoglycemia and following myocardial infarction lead to death. Also a patient who had been on anticoagulant therapy, developed cerebral thrombus and lost in the postoperative 42nd day. PVP is an effective modality that provides immediate symptomatic and urodynamic relief of bladder outlet obstruction secondary to BPH. Long-term follow up and randomized studies are needed to validate further the maintenance of clinical efficacy beyond 1 year and for comparison with different surgical techniques.