Metabolik sendrom varlığının prostat kanseri ile ilikisi
The relation of metabolic syndrome with prostate cancer
  1. Tez No: 171403
  2. Yazar: FUAD GULİYEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, metabolik sendrom, vücut kitle indeksi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
III ÖZET Guliyev, F., Metabolik sendrom varlığının prostat kanseri ile ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Tezi, Ankara, 2006. Metabolik sendrom dünya çapında giderek daha sık görülmeye başlamıştır. Koroner arter hastalığı, hipertansiyon, diabet, astım ve artrit gibi bir çok kronik hastalığın gelişimi metabolik sendrom ile ilişkilidir. Metabolik sendromun bazı kriterleri, postmenopozal meme ve kolon kanserini de içine alan bir çok kanser ile ilişkili olduğunu gösterilmiştir. Metabolik sendromun prostat kanseri ile olan ilişkisi tam aydınlatılmış değil. Son yıllarda bu iki hastalık arasında bağlantıyı incelemek amacıyla bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçları çelişkilidir ve bugüne kadar bu konu üzerinde görüş birliğine varılabilmiş değildir. Çalışmamızda, metabolik sendromun özellikle onun bileşenlerinin prostat kanseri ile olan ilişkisi incelenmiştir. Yüksek serum PSA değeri ve/veya parmakla rektal incelemede anormal bulgusu olan hastalar çalışma grubuna dahil edilmiştir. Bütün hastalara transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat iğne biyopsisi yapılmıştır. Patolojik inceleme sonucunda, 103 hastaya prostat kanseri ve 277 hastaya benign prostat hiperplazisi tanısı konmuştur. Istatiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences 11,0 for Windows (SPSS Inc., Chicago, Illinois) kullanılmıştır. Prostat kanseri tanısını alan hastaların ortalama vücut kitle indeksleri BPH hastalarından anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,003). Risk katsayıları ve %95 güvenirlilik aralıklarını hesaplamada geriye yönelik lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Metabolik sendromun varlığı prostat kanseri gelişme riskini 1,85 kat (%95 güvenilirlik aralığı 0,871-3,929) arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, prostat kanseri gelişiminde metabolik sendrom ve onun bileşenleri güçlü birer risk faktörüdür. Bu bulgular ışığında metabolik sendromun önlenmesi veya tedavisi prostat kanseri riskini azaltmada bir yol olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Guliyev, F., The relation of metabolic syndrome with prostate cancer. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Urology, Ankara, 2006. The metabolic syndrome is becoming progressively more common worldwide and associated with the development of multiple chronic diseases, including coronary artery disease, hypertension, diabetes, asthma, and arthritis. Some criterias of metabolic syndrome has also been linked to several types of cancer, including postmenopausal breast cancer and colon cancer. The relationship between metabolic syndrome and prostate cancer is unclear. Recently, several studies tried to define if there is any relationship between these two diseases. The results of studies are controversial, and no agreement in this subject have been achieved until today. In our study, we evaluated the relation between metabolic syndrome, especially its components, and prostate cancer. Patients with increased serum PSA levels and/or abnormal digital rectal examination were included in the study group. All the patients had undergone transrectal ultrasonography guided needle prostate biopsy. The pathologic examination revealed prostate carcinoma in 1 03 and benign prostate hyperplasia in 277 patients. Statistical analysis were done using Statistical Package for Social Sciences 11,0 for Windows (SPSS Inc., Chicago, Illinois). The mean body mass index of the prostate cancer group was significantly higher than that in benign prostate hyperplasia group (p=0,003). Backward stepwise logistic regression analysis was used to calculate the odds ratios with 95% confidence interval. The presense of metabolic syndrome was found to increase the risk of prostate cancer up to 1,85 (95% confidential intervals 0,871-3,929). In conclusion, the metabolic syndrome and its components are strong risk factors for the prostate cancer development. These findings raise the possibility that treatment or prevention of the metabolic syndrome may be a way to decrease the risk of prostate cancer.