Hacettepe Üniversitesi hastaneleri erişkin diyaliz ünitesi hastalarında anemi ve mineral metabolizması ve albumin parametrelerinin K/DOQI klinik uygulama kılavuzlarına uygunluğu
Achievement of anemia, mineral metabolism and abumin targets of K/DOQI clinical practice guidelines in Hacettepe University hospitals adult hemodialysis unit patients
  1. Tez No: 171420
  2. Yazar: YALÇIN SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Son dönem böbrek yetmezliği, K/DOQI, anemi, mineral metabolizması, End Stage Renal Disease (ESRD), K/DOQI, anemia, mineral metabolism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET Solak, Y., Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri erişkin diyaliz ünitesi hastalarında anemi, mineral metabolizması ve albumin parametrelerinin K/DOQI klinik uygulama kılavuzlarına uygunluğu, Hacettepe Üniversitesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara 2006. Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) dünya çapında giderek artan bir sorundur. Hemodiyaliz bu hasta grubunda en sık kullanılan tedavi modalitesidir. Hemodiyaliz hastalarında morbidite ve mortalite genel populasyona göre hala çok yüksektir. Bu çalışmada morbidite ve mortalie artışında büyük ölçüde sorumlu olan anemi, mineral metabolizması ve albumin parametrelerinin Amerikan Ulusal Böbrek Vakfı'nın (NKF) yayımladığı Böbrek/Hastalık Sonuçlan Kalite Girişimi (K/DOQI) klinik uygulama kılavuzlarına uygunluk derecesi araştırılmıştır. Çalışmaya, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Erişkin Hemodiyaliz Ünitesi'nde diyalize giren ve alınma kriterlerini sağlayan 74 hasta dahil edildi. Nisan 2005 ile Eylül 2005 arasındaki veriler kullanıldı. Hastaların 311 kadın (% 41), 43'ü erkekti (% 59), ortalama yaş 52±13'tü. 6 aylık sürede incelenen parametrelerin kılavuzların hedef aralıklarına uygunluğuna bakıldığında, hemoglobin, ferritin, transferin saturasyonu, kalsiyum, fosfor, iPTH ve CaXP çarpımı değerlerinin sırasıyla % 24,4, % 88,5, % 82,4, % 62,3, % 56,4, % 27,5 ve % 80,4'ünün kılavuz hedeflerini sağladığı görüldü. Diyaliz yeterliliğinin parametrelere ekisinin olmadığı görüldü. Sonuçlar literatürdeki diğer çalışma sonuçları ile benzer olmakla birlikte mineral metabolizması hedeflerini yakalamada benzer çalışmalardan daha başarılı bulundu. Kontrolü en zor olan parametrelerin İPTH ve hemoglobin olduğu görüldü. Sonuç olarak, hemoglobin ve iPTH dışındaki diğer parametrelerde hedefleri yakalama oranlarının daha yüksek olmasına rağmen önemli bir hasta grubunun halen hedefleri yakalayamadığı görüldü. Bu sonuçlar kılavuz hedeflerini yakalama açısından hemodiyaliz ünitemizde daha yoğun bir çalışma yapılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Solak Y., Achievement of anemia, mineral metabolism and albumin targets of K/DOQI clinical practice guidelines in Hacettepe University Hospitals Adult Hemodialysis Unit patients, thesis in department of internal medicine, Ankara 2006. End stage renal disease (ESRD) is gradually getting more frequent worldwide. Hemodialysis is the most common form of renal replacement therapy in this patient group. Morbidity and mortality are still considerably higher than general population. In this study, it was examined to what extent anemia, mineral metabolism and albumin parameters, which are mostly responsible for morbidity and mortality increase, are in comply with National Kidney Foundation's Kidney Disease Outcomes Quality Initiative(K/DOQI) clinical practice guidelines. 74 patients taking hemodialysis therapy in our hemodialysis unit achieving inclusion criteria were included in the study. There were 31 women (41%) and 43 men(59 %). Data from April 2005 to September 2005 were used in analysis. Mean age was 52±13. Of the studied parameters fulfilling guideline targets for hemoglobin, ferritin, transferrin saturation, calcium, phosphorus, iPTH and CaXP product were 24,4 %, 88,5%, 82,4%, 62,3%, 56,4%, 27,5 % and 80,4 % respectively.lt was found that dialysis adequacy didn't affect the studied parameters. Although outcomes of the study were similar to other studies published in the literature, in terms of achieving mineral metabolism targets it was more successful. Despite the fact that target achieving rates in all parameters excluding hemoglobin and iPTH were higher, still a considerable portion of patients couldn't achieve the targets. These outcomes suggest that to achieve guideline targets more intense and concerted work is needed in our hemodialysis unit.