Koroner arter by-pass cerrahisi sırasında aprotinin kullanımının postoperatif böbrek fonksiyonları ve entübasyon süresi üzerine etkisi
The effects of aprotinin on renal functions and postoperative entubation times during coronary artery by-pass surgery
  1. Tez No: 171419
  2. Yazar: TOLGA TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BORA FARSAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aprotinin, Solunum fonksiyonları, Böbrek fonksiyonları, Kardiyopulmoner bypass. Ill, Aprotinin, Respiratory functions, Renal functions, Cardiopulmonary bypass IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET DR. TOLGA TATAR, KORONER ARTER CERRAHİSİ SIRASINDA APROTİNİN KULLANIMININ POSTOPERATtF BÖBREK FONKSİYONLARI VE ENTÜBASYON SÜRESİ ÜZERİNE ETKİLERİ, HACETTEPE ÜNÜVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, KALP DAMAR CERRAHİSİ UZMANLHC TEZİ, ANKARA, 2006. En bilinen etkisi cerrahi sırasında ve sonrasında kan ve kan ürünlerinin kullanımını azaltması olan aprotinin hakkındaki tartışmalar rutin klinik kullanıma geçtiği günden bu yana devam etmektedir. Böbrek yoluyla metabolize olan ve atılımı 5-6 günü bulan ilacın postoperatif dönemde kreatinin değerlerinde hafif ve geçici artışa neden olduğu görülmüş olsa da, bu etki yüksek doz kullanım ile ilişkilendirilmiştir. Orta-düşük doz kullanımda ise böbrek fonksiyonları bozulmadan, kanıtlanmış anti-inflamatuar etkisi ile akciğerlerde nötrofil kümelenmesini engelleyerek hastaların erken ekstübasyonuna ve daha kısa yoğun bakım kalış sürelerine olanak sağlanabilir.Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalmda, elektif koroner bypass cerrahisi uygulanan 20 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 10 tanesine peroperatif aprotinin verilirken diğer 10 tanesine verilmemiştir. İstatistiksel analizler SPSS 11 programı ile yapılmış ve sonuçlar Mann-Whitney-U testi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, orta doz aprotinin kullanımının böbrek fonksiyonlarında bozulma yapmaksızın erken ekstubasyona olanak sağlayarak hastaların yoğun bakımda kalış sürelerini belirgin olarak azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DR. TOLGA TATAR, THE EFFECTS OF APROTTNTN ON RENAL FUNCTIONS AND POSTOPERATIVE ENTUBATION TIMES DURING CORONARY ARTERY BY-PASS SURGERY, HACETTEPE UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE, THESIS IN CARDIOVASCULAR SURGERY, ANKARA, 2006. There has been ongoing debates about aprotinin, which is known to be reducing blood loss during and after surgery, since the day that it is being used routinely. The drug is eliminated by kidneys in 5 to 6 days and is reported to be causing a slight increase in postoperative creatinin values, but this effect is said to be related to high doses. However, early extubation and shorter duration of ICU stay can be possible with low and medium dose aprotinin, since it has antiinflammatory effects causing reduced neutrophil sequestiration in the lungs without any disturbances in the renal functions. 20 patients, who were scheduled for elective CABG at Hacettepe University Cardiovascular Surgery Department were included in this study. 10 patients received aprotinin peroperatively while the rest 10 patients did not. Statistical analises were done by SPSS 1 1 programme and the results were evaluated by Mann-Whitney-U test. Finally, we found out that medium dose aprotinin made early extubation possible and reduced the duration of ICU stay without any disturbances in renal functions.