Pediküllü ve iskeletize sol internal mammariyan arter kullanımının intraoperatif akım hızı ölçülerek değerlendirilmesi (prospektif randomize klinik çalışma)
Evaluation of pedicled and skeletonized left internal mammary artery using by intraoperative flow measurement
  1. Tez No: 171422
  2. Yazar: ALPASLAN TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN UYSALEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: internal mammariyan arter, Koroner arter baypas cerrahisi, Kan akımı hızı, Doppler akımölçer, Sternal ayrılma. 56, Internal mammary artery, Coronary artery bypass surgery, Blood flow rate, Doppler flowmetry, Sternal dehisence. 58
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET PEDİKÜLLÜ VE İSKELETIZE SOL INTERNAL MAMMARİYAN ARTER KULLANIMININ İNTRAOPERATÎF AKIM HIZI ÖLÇÜLEREK DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda elektif şartlarda koroner arter baypas cerrahisi uygulanan ve operasyonda LİMA kullanılan 60 hasta dahil edildi. Hastalar, prospektif randomize olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar, preoperatif özellikler açısından benzerdi. LİMA, Grup 1'deki 30 hastada pediküllü hazırlanırken, Grup 2'deki hastalarda iskeletizasyon tekniği kullanıldı. Tüm hastalarda stemotomi sonrasında, greftin hazırlanması sonrasında, LİMA-LAD anastomozu sonrasında ADBF teknolojisi içeren doppler akımölçerle kan akım hızı ölçümleri yapıldı. Yine iki grupta hazırlama sonrasında greft uzunlukları ölçüldü. Ayrıca hastalar postoperatif dönemde inotropi ve İABP gereksinimi, iskemi ile sternal komplikasyon oluşumu açısından takip edildi. İki grupta edinilen bulguların istatistiksel analizleri yapıldı. Gruplar LİMA akım hızları açısından benzer bulundu (p=0,86; p=0,80; p=0,79). Grup 2'de greft hazırlama süreleri, pediküllü gruba oranla anlamlı olarak daha uzundu (p=0,001). Greft uzunluklarının ise iskeletize grupta anlamlı olarak daha fazla olduğu gözlendi (p=0,001). Postoperatif dönemde 7 hastada anterolateral ST segment değişikliği gözlendi (Grup 1'de 3, Grup 2'de 4 hasta). Yine Grup 1'de 5 hastada, Grup 2'de 6 hastada olmak üzere toplam 11 hastada inotropik ajan gereksinimi oluştu. Bu hastaların 4'ünde ise İABP konuldu (İki 55grupta ikişer hasta olmak üzere). Grup 1'deki 2 hastada sternal ayrılma rastlanırken Grup 2'de bu komplikasyonla karşılaşılmadı. Grup 1'deki bir hasta mediyastinit nedeni ile Grup 2'deki bir hasta ise kardiyak yetmezlik nedeniyle kaybedildi. Bu bulguların ışığında, iskeletizasyon tekniğinin yeterli cerrahi deneyim altında güvenilir bir yöntem olduğunu ve özellikle sternal komplikasyonlar açısından yüksek riskli hasta gruplarında daha sık olarak tercih edilmesinin uygun bir yaklaşım olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF PEDICLED AND SKELETONIZED LEFT INTERNAL MAMMARY ARTERY USING BY INTRAOPERATIVE FLOW MEASUREMENT In this study we included 60 patients who underwent coronary bypass surgery electively at Ankara University Medicine School, Cardiovascular Surgery Department and the ones that we use LIMA during the procedure. Patients are divided into two groups randomly. Both groups have similar characteristics preoperatively. While pedicled LIMA was prepared in group 1, skeletonization technique was used in group 2. After sternotomy, preparing the graft and LIMA- LAD anastomosis all patients, blood flow rates are measured by Doppler flowmeter which brings ADBF technology. Also in both groups after harvesting graft lengths were measured. And patients were evaluated postoperatively for inotropic agents and IABP necessity, ischemic and sternal complications. And results are statistically analyzed. Both groups were found similar according to LIMA flow rates (p=0,86; p=0,80; p=0,79). In group 2 preparing time for IMA graft was significantly longer than the pedicled group (p=0,001). On the other hand lengths of grafts were significantly longer in skeletonized group (p=0,001). Postoperatively in 7 patients there were anterolateral ST segment changes (3 patients in Group 1, 4 patients in Group 2). And also total number of 1 1 patients, 5 patients in Group 1 and 6 patients in Group 2 were need of inotropic agent treatment. 4 of these have necessity of IABP support (2 patients in each group). While sternal dehisence was seen in 2 patients in group 2, there was no sternal complication in Group 1. 57In first group 1 patient died due to mediastinal infection and in the second group one patient died because of heart failure. According to the findings we thought that skeletonization technique is reliable in experienced hands and especially at high risk patients for sternal complications it will be more suitable for preferring with this technique.