Geri Dön

Pediküllü ve serbest venöz fleplerde adipoz kaynaklı kök hücrelerin ve eksozom kullanımının flep sağkalımına etkisi

Effect of adipose derived stem cells and exosome use on flap survival in pedicled and free venous flaps

  1. Tez No: 820597
  2. Yazar: TURGUT FURKAN KUYBULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT ÖZER TİFTİKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Doku Flepleri, Kök Hücreler, Eksozomlar, Free Tissue Flaps, Stem Cells, Exosomes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 105

Özet

AMAÇ: Venöz fleplerin perfüzyon ve sağ kalım mekanizmaları üzerinde uzun yıllardır çeşitli araştırmalar yapılmış olmasına rağmen ortaya net bir kanıt koyulamamıştır. Venöz fleplerin yaşayabilirliğini artırmak ve nekroz alanlarını azaltmak için çeşitli yöntemlere başvurulduğu gözlenmiştir. Venöz fleplerin arteriyelizasyonu ile sağ kalım oranlarının önemli ölçüde arttığı görülmüş ve bu fleplerin sağ kalım oranlarını artırmaya yönelik çalışmalar daha çok arteriyelize venöz flepler üzerinde yapılmıştır. Bununla birlikte izole venöz flepler üzerinde görece az sayıda çalışma yapılmıştır. Adipoz doku kaynaklı kök hücre ve eksozom kullanımının klasik serbest flepler ve deri flepleri üzerinde komplikasyon oranlarını azaltma ve flep sağ kalımına yönelik olumlu etkileri daha önce bildirilmiştir. Fakat bu iki ajanın, komplikasyon oranlarının daha yüksek olduğu ve flep sağ kalım oranlarının daha düşük olduğu venöz flepler üzerindeki etkisi belirsizdir. Bu çalışmada da adipoz doku kaynaklı kök hücre ve eksozom kullanımının venöz flepler üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda her grupta 9 tane olacak şekilde toplamda 27 adet Wistar-Albino tipi sıçan kullanılmıştır. Tüm gruplardaki sıçanlarda sağ inguinal bölgeden 3x3 boyutunda süperfisiyal inferior epigastrik ven üzerinden venöz flep kaldırılmış, ardından flepler yerlerine inset edilmiştir. Kontrol grubunda herhangi bir ek işlem yapılmamıştır. Kök hücre grubundaki sıçanlara flep içerisine subkutan adipoz doku kaynaklı kök hücre enjekte edilmiş ve eksozom grubundaki sıçanlara flep içerisine subkutan eksozom enjekte edilmiştir. Sıçanlar 10 gün boyunca izlenmiş ve fotoğraflanmış, 10. Günün sonunda sakrifiye edilerek flepler histolojik değerlendirmeye alınmıştır. BULGULAR: Çalışmamızın sonucunda kök hücre ve eksozom grubunda; yaşayan flep alanı, nekroz görülen flep alanı ve toplam yaşayabilirlik yüzdesi, ayrıca VEGF ve iNOS değerleri kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde üstün saptanmıştır. Ek olarak histolojik değerlendirmede de kök hücre ve eksozom grubu, kontrol grubundan anlamlı bir şekilde üstün bulunmuştur. Kök hücre ve eksozom grubu kendi aralarında değerlendirildiklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. SONUÇ: Bu veriler ışığında pek çok avantajlarına rağmen kullanımı sınırlı kalmış pediküllü ve serbest venöz fleplerin, adipoz doku kaynaklı kök hücre ve eksozom uygulamaları ile birlikte daha efektif bir şekilde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT AIM: Various studies have been conducted on the perfusion and survival mechanisms of venous flaps for many years; however, no conclusive evidence has been put forward. Different methods have been employed to enhance the viability of venous flaps and reduce necrotic areas. Arterialization of venous flaps has been observed to significantly increase survival rates, and research on improving the survival rates of these flaps has been predominantly focused on arterialized venous flaps. Nevertheless, only a limited number of studies have been conducted on isolated venous flaps. The use of adipose tissue-derived stem cells and exosomes has previously been reported to reduce complication rates and have positive effects on flap survival in classical free flaps and skin flaps. However, the impact of these two agents on venous flaps, where complication rates are higher, and flap survival rates are lower, remains uncertain. This study aims to investigate the effects of using adipose tissue-derived stem cells and exosomes on venous flaps. MATERIAL AND METHOD: In our study, a total of 27 Wistar-Albino rats were used, with 9 rats in each group. In all groups, a 3x3 venous flap was harvested from the right inguinal region through the superficial inferior epigastric vein, and then the flaps inset into place. No additional procedures were performed in the control group. In the stem cell group, subcutaneous injection of adipose tissue-derived stem cells was performed into the flap, while subcutaneous injection of exosomes was performed into the flap in the exosome group. The rats were observed and photographed for 10 days and then sacrificed for histological evaluation of the flaps. RESULTS: The results of our study showed that in the stem cell and exosome groups, the viable flap area, necrotic flap area, and total viability percentage were found to be statistically significantly superior compared to the control group, as well as VEGF and iNOS levels. Additionally, histological evaluation revealed that the stem cell and exosome groups were significantly superior to the control group. There was no statistically significant difference between the stem cell and exosome groups when evaluated against each other. CONCLUSION: In the light of these data, we think that pedicled and free venous flaps, whose use has been limited despite many advantages, can be used more effectively with adipose tissuederived stem cell and exosome applications.

Benzer Tezler

  1. Sıçan inferior epigastrik ada flebinde koenzim Q10'un venöz reperfüzyon hasarını önleyici etkisi

    Protective effect of coenzyme Q10 on venous ischemia reperfusion injury in rat inferior epigastric island flap

    BURHAN ÖZALP

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiİstanbul Üniversitesi

    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜLYA AYDIN

  2. Sıçanlarda planlanan iskemi reperfüzyon modelinde deri flebi yaşayabilirliği üzerine curcumin in etkisi

    The effects of curcumin on the viability of ischemia-reperfusion injury in a rats epigastric flap model

    MEHMET KARTAL

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiPamukkale Üniversitesi

    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İNCİ GÖKALAN KARA

  3. Geniş kompozit oromandibuler defektlerin rekonstrüksiyonunda kombine anterolateral uyluk flep ve fibula osteoseptokutanöz flep kullanımı (Klinik çalışma)

    Combined anterolateral thigh flap and vascularized osteoseptocutaneous fibula flap in reconstruction of extensive composit defects of oromandibular area

    NACİ ÇELİK

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiEge Üniversitesi

    Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. TAHİR GÜLER