Atopik dermatitli hastalarda kuru göz sıklığı
Dry eye incidence of the patients with atopic dermatitis
- Tez No: 171433
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ BALEVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kuru Göz, Atopik Dermatit, Schirmer, BUT(Gözyaşı Kırılma Zamanı) 57, Dry Eye, Atopic Dermatitis, Schirmer, BUT (Break-Up Time) 58
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET AD'insidansı giderek artan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Sadece deri tutulumu ile seyretmeyip sistemik bulgular da görülmektedir. Çalışmaya Haziran 2004 - Ekim 2005 tarihleri arasında dermatoloji polikliniğine başvuran 106 hasta alındı. Bunların 69'u AD'li, 37'si AD dışı dermatolojik problemi olan hastalardan oluşmaktaydı. Tüm hastalara Schirmer ve BUT göz testleri yapıldı. Ayrıca spesifik IgE ve total Ig E düzeyleri ölçüldü. Tüm hastalarda deri kuruluğu olup olmadığı tespit edildi. Schirmer, BUT göz testleri, total ve spesifik IgE ile deri kuruluğu arasındaki ilişki araştırıldı. AD'li 69 olgunun 28'sinde (% 40.6) Schirmer testi pozitif, 51 'inde (% 73.9) BUT testi pozitifken, 26'sında (% 37.7) hem Schirmer hem de BUT göz testleri pozitifdi. AD'li olguların 42' sinde (% 60.9) total IgE pozitif, 44' ünde (% 63.8) spesifik IgE pozitifdi. Ayrıca bu 69 AD'li hastanın 53' ünde (% 76.8) deri kuruluğu vardı.Bu sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında arada istatistiki olarak anlamlı fark olduğu gözlendi. Total IgE ile spesifik IgE arasında pozitif bir ilişki olduğu saptandı. AD'li hasta grubu içerisinde Schirmer ve BUT göz testleri ile spesifik IgE 1er arasındaki ilişki araştırıldı. İstatistiki olarak anlamsız olduğu gözlendi. Ayrıca deri kuruluğu ile Schirmer ve BUT göz testleri arasındaki ilişki istatistiki olarak değerlendirildi. Deri kuruluğu ile Schirmer test arasındaki ilişki anlamsız olarak tespit edilirken, BUT ile deri kuruluğu arasındaki ilişki anlamlı olarak tespit edildi. Sonuç olarak AD'li hastalarda kuru göz olgularına rastlanılabileceğinden hastaların bu yönde değerlendirilmesinin uygun olacağı ve buna ait komplikasyonlardan hastayı korumak için gerekli tedavinin uygulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DRY EYE INCIDENCE OF THE PATIENTS WITH ATOPIC DERMATITIS AD (Atopic Dermatitis) is a disease which has an increasing incidence and destroy life quality of the patients. AD is not limited only to skin, but also accompanies to sistemic manifestation. One hundred and sixty patients who admitted to dermatology outpatients clinics of Selçuk University Meram Faculty of Medicine between June 2004-October 2005 were enrolled in this study. Sixtynine out of one hundred and sixty patients were diagnosed to have AD, and the rest of them was used as control. Schirmer and BUT eye tests were applied to all patients. Also, serum specific IgE and total IgE levels were measured. It was determined to whether all patients had xerosis. Relationship among eye tests and serum specific IgE and total IgE and xerosis were investigated. Schirmer and BUT eye tests were positive in 28 (40.6%) and in 51 (73.9%) patients with AD, respectively. Both of them were positive in 26 (37.7%) patients. Serum total Ig E levels were positive in 42 (60.9%) and specific IgE levels were positive in 44 (63.8%) patients with AD. In addition, 53 (76.8%) patients with AD had xerosis. There was a linear correlation between total and specific IgE. There was no correlation between eye tests and specific IgE in the study group. The association between xerosis and BUT eye test was significant statistically, on the other hand the association between xerosis and Schirmer test was insignificant. Since dry eye is encountered patients with AD, their eyes of these patients should be examined and protected from complication of AD and prescribed appropriate treatment.