Çocukluk yaş grubunda santral ve periferik sinir sistemi hastalıklarında çölyak hastalığı sıklığı
The prevalance of celiac diseases in patients with nonspesific neurological disorders
- Tez No: 171435
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN GİRGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atipik çölyak hastalığı, klasik çölyak hastalığı, komplikasyon, prevalans. 54, Atypical celiac disease, typical celiac disease, complication, prevalence. 55
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
7. ÖZET Çocukluk Yaş Grubunda Santral ve Periferik Sinir Sistemi Hastalıklarında Çölyak Hastalığı Sıklığı Giriş ve Amaç Santral ve periferik sinir sistemi hastalıklarının çölyak hastalığı ile sıkı ilişkisi bilinmektedir. Nörolojik semptomların varlığı altta yatan çölyak hastalığının tek bulgusu olabilir. Bu çalışmanın amacı; spesifik olmayan nörolojik semptomlar varlığında çölyak hastalığının prevalansım araştırmaktır. Çünkü; hastalığın erken tam ve tedavisiyle hastalığa bağlı komplikasyon gelişimi engellenebilir. Gereç ve Yöntem Nöroloji polikliniğine başvuran 20 randomize hastada (11 kız, 9 erkek); AGA IgA, IgG ve EMA IgA ile çölyak taraması yapılmıştır. Bulgular Yirmi hastanın; 14'ünün idyopatik epilepsisi, 9'unun idyopatik baş ağrısı ve Tinin serebellar ataksi tanısı vardı. İdyopatik baş ağrısı yakınması ile izlenen 1 hasta, atipik çölyak hastalığı tanısı almıştır (%5). Başvurusundan 4 ay sonra glutensiz diyete başlayan hastanın, glutensiz diyetten 2 ay sonra nörolojik semptomu kayboldu. Sonuç Çölyak hastalığının heterojen kliniği ile ilgili bilgi birikimi artmaktadır. Çölyak hastalığında nörolojik bulguların varlığı; atipik çölyak hastalığının sadece bu bozukluklarla kliniğe gelebilmesi ve klasik çölyak hastalarının da nörolojik komplikasyon gelişme riskine sahip olmaları nedeniyle spesifik olmayan nörolojik semptomlar varlığında, çölyak hastalığının araştırılması ve bu hastaların erken tam ve tedavisiyle çölyak hastalığına bağlı komplikasyonların önlenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The Prevalance of Celiac Disease in Patients with Nonspesific Neurological Disorders Background and Aim Growing evidence indicates that central and peripheric nerve system diseases can be strictly associated with celiac disease (CD), and that neurological symptoms are sometimes the only clinical clue of an occult celiac disease. In this study we aimed to find out the prevalence of celiac disease in patients with nonspecific neurological disorders; because an early diagnosis and intervention could prevent further complications. Methods 20 patients (1 1 female, 9 male) with non-spesific neurological disorders were investigated for anti-celiac antibodies (AGA IgA, AGA IgG, EMA IgA). Results 20 patients had neurological disorders, including idiopathic epilepsy (n=14), idiopathic headache (n=5), idiopathic cerebellar ataxia (n=l). The patient with idiopathic headache was diagnosed as atypical celiac disease (%5).She had started gluten-free diet 4 months after the application and neurological symptoms had disappeared two months after the gluten-free diet. Conclusion As awareness increases of the heterogeneous clinical presentation of celiac disease, more patients who present with neurological disorders will be found to also have CD. It is important for physicians to be familiar with the neurological complications of CD, which occur in a substantial number of patients. Given that neurological complications of CD precede or occur in the absence of classic gastroenteropathic symptoms, an increased awareness and low threshold for testing populations with typical and atypical symptoms or conditions is warranted, because an early diagnosis and intervention could prevent further complications.