Orta serebral arterin distal bölümünün anatomisi
The anatomy of the distal part middle cerebral artery
- Tez No: 171463
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL KANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Orta serebral arter distal bölümü, orta serebral arter bifurkasyonu, intermediate trank, vasküler anatomi, beyin, kadavra. 41, Distal part of middle cerebral artery, bifurcation of middle cerebral artery, intermediate trunk, vascular anatomy, brain, cadaver. 42
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET ORTA SEREBRAL ARTER'İN DISTAL BÖLÜMÜNÜN ANATOMİSİ OSA'nın distal kısmının dallanma yapısı, günümüzde halen üzerinde tartışmaların olduğu bir konudur. Biz bu çalışmada bu dallanma yapısını ayrıntıları ile açığa koymaya çalıştık. Bu çalışma için rutin otopsilerden elde edilen 27 taze insan beyni (54 hemisfer) kullanılmıştır. Beyin damarları renklendirilmiş lateks ile doldurulduktan sonra formaldehit ile tespit edilmiştir. Tüm diseksiyonlar mikroskop altında yapılmıştır. İnceleme sırasında OSA'nm trank yapılan, distal kısmının dallarının çıkış yerlerindeki çaplan, beyinde beslediği alanlar ve varyasyonları incelenmiştir. OSA'nın distal kısmı yaklaşık beynin lateral kısmınının 2/3'ünü besler. Arterlerin ve tankların ana gövdeden çıkış yerleri, OSA'nın dallanma yapısı üzerinde etkilidir. Bu dallanma yapısı içerisinde önemli varyasyonlar saptanmıştır. Ayrıca üzerinde tartışmalar olan intermediate trank'ın terminolojisi ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılmıştır. OSA'nın distal kısmının anatomisi az veya çok her hemisferde birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ANATOMY OF THE DISTAL PART OF MIDDLE CEREBRAL ARTERY The vascularisation pattern of the distal middle cerebral anatomy is still a debatable subject. The study aims to provide detailed information about the distal middle cerebral arteries. Twenty-seven adult human brains (54 hemispheres) were obtained in routine autopsies. Cerebral arteries were separately cannulated and injected with coloured latex. Then, the brains were fixed in formaldehyde. The dissections were carried out using a surgical microscope. The diameter of the branches of the distal middle cerebral artery at their origin, structures of trunks, vascularisation areas of the cortical branches and the variation of the arteries were investigated. Distal middle cerebral arteries supplied approximately all two third of the lateral surface. The origin of the trunks and arteries from main trunk affected the vascularisation pattern. Important variations were found. Controversial terminology of intermediate artery has also been redefined. In each hemisphere, more or less, the vascularisation pattern of the distal middle cerebral artery is different.