Multiple sklerozlu hastalarda fonksiyonel sistem tutulumları ile psikiyatrik bulgular arasında ilişki var mı?
Is there any relation between functionel system impariment with psychiatric disease in patients with multiple sclerosis?
- Tez No: 171464
- Danışmanlar: PROF.DR. NEZİH YÜCEMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, mesane, Multiple Skleroz, serebellum, Anxiety, depression, bladder, Multiple Sclerosis, cerebellum 43
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Multiple Sklerozlu Hastalarda Fonksiyonel Sistem Tutulumları ile Psikiyatrik Bulgular Arasında İlişki Var mı? Multiple Skleroz hastalarında fonksiyonel sistem skorları ile psikiyatrik morbitide arasında bir ilişki olup olmadığının saptanması amacıyla bu çalışmayı planladık. Bu amaçla çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda takip edilen 37 MS'li hasta (25 kadın ve 12 erkek) alındı. Hastaların nörolojik muayeneleri yapılıp, fonksiyonel sistemler fonksiyonel sistem skorlamasına uygun olarak değerlendirildi ve hastaların özürlülük ölçekleri Kurtzke'nin genişletilmiş özürlülük ölçeği (Expanded Disability Status Scale- EDSS) ile yapıldı. Daha sonra bu hastalar bir psikiyatrist tarafından Structered Clinical Interview of Diagnose (SCID), Hamilton Depresyon ölçeği, Hamilton Anksiyete ölçeği, Clinical Global Impression Scale (CGl), Minimental Durum Testi, işlevselliğin Genel Değerlendirilmesi (IGD) ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda hastaların % 45,9'da SCID ile depresyon saptandı, mesane/barsak fonksiyonel sisteminde en az ikinci derecede etkilenme olanlarla, serebeller fonksiyonel sisteminde en az 1. derecede etkilenme olanlarda, depresyon ve anksiyete, daha az skoru olanlara göre daha sık görüldü. MS'li hastaları değerlendirirken, mesane/barsak ve serebeller bulgular saptanırsa, depresyon olasılığının yüksek olduğu, bu hastalarda psikiyatrik değerlendirme yapmak gerektiği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Is there any relation between Functional System Impariement with Psychiatric Disease In Patients With Multiple Sclerosis? The aim of this study is to determine any corelation between functional sytem scores with psychiatric morbidity in patients with multiple sclerosis. The sample included 37 patients (25 female, 12 male) with multiple sclerosis, who were attending to the Department of Neurology of Ankara University. Patients underwent a complete neurologic examination, and functional systems were assassed according to the functional system scores. The patients disability scales were made using Kurtzke Expanded Disability Status Scale- EDSS. Then the patients examined by a psychiatrist using the Structered Clinical Interview of Diagnose (SCID), Hamilton Depression Scale, Hamilton Anxiety Scale, Clinical Global Impression Scale (CGİ), Mini Mental State Examination, Global Assesment of Functioning (GAF). This study demonstrates that 45,9 percent of the patients have depression according to SCID. Depression and anxiety were more frequent in patients with at least 2. degree involvement with bladder/bowel functional system scores, and in patients with at least 1. degree involvement in cerebeller system scores than in patients that have less scores. We suggest that the psychiatric examianition should be made if the bladder- bowel and cerebellum symptoms were found in the patients with MS because of high propability of depression in these patients.