Kendini yaralama davranışı olan ve olmayan depresif ergenlerin karşılaştırılması
Comparison of depressive adolescents with and without self mutilation
  1. Tez No: 171462
  2. Yazar: ELİF YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAYNUR CANAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, ebeveyn, ergen, intihar, kendini yaralama davranışı. 60, Depression, parent, adolescent, suicide, self- mutilation. 61
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET KENDİNİ YARALAMA DAVRANİŞİ OLAN VE OLMAYAN DEPRESİF ERGENLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada Major.Depreyon tanısı almış, kendini yaralama davranışı olan ve olmayan ergenlerde depresyonun şiddeti, anksiyete durumu, benlik saygısı düzeyi, umutsuzluk durumları, problem çözme becerileri, öfke düzeyi, aile içi iletişimleri ve intihar olasılık ölçek puanları karşılaştırılmıştır. Yöntem: SCID- I ile Major Depresyon tanısı alan 60 ergen (kendini yaralama davranışı olan 30, kendini yaralama davranışı olmayan 30 kişi) çalışmaya alınmış, bunlara Beck Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği, Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri, Problem Çözme Envanteri, Durumluk- Sürekli Öfke Ölçeği, İntihar Olasılığı ölçeği ve Anne- Baba- Ergen İletişim Formları verilmiştir. Sonuç: iki grup arasında tüm değişkenler açısından bir farklılık saptanmamıştır. Depresif ergenlerde, kendini yaralama davranışı depresyon, kaygı, öfke düzeylerini, problem çözme becerilerini, aile içi iletişimi ve intihar olasılığını yordamıyor görünmektedir. İlişkili olabilecek diğer faktörleri (sosyoekonomik düzey, geçmiş taciz öyküsü, Dikkat Eksikliği ve Yıkıcı Davranım Bozukluğu) araştıran ve bunları sağlıklı kontrol grubu ile araştıran yeni çalışmalar yapılması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPARISON OF DEPRESSIVE ADOLESCENTS WITH AND WITHOUT SELF MUTILATION Objective: In this study Major Depressive adolescents with and without self mutilation are compared in depression, anxiety, self- esteem, hopelessness level, problem solving skill, family communication and suicide probability score. Method: 60 adolescents diagnosed as Major Depression by SCID- I (30 with self mutilation,30 without self mutilation) participated in this study and they are assessed by Beck Depression Scale, Beck Hopelessness Scale, Coopersmith Self- Esteem Inventory, Stait- Trait Anxiety Inventory, Problem Solving Scale, Stait- Trait Anger Inventory, Suicide Probability Scale and Adolescent Family Communication Forms. Results: No differences have been found between two groups.lt seems as if self- mutilation doesn't predict depression, anxiety, anger severity, problem solving skill, family communication and suicide probability in depressive adolescents, New studies which explore the factors that can be related with self- mutilaton (socioeconomic level, childhood abuse, Attenton Disorder and Distructive Behavior Disorders) and compare these variables with healthy control groups should be done.