Parkinson hastalığı, multisistem atrofi, progresif supranükleer felç ve esansiyel tremor hastalarında akustik ses analizi
Acoustic voice analysis of patients with parkinson's disease, multi system atrophy, progressive supranuculear palsy and essential tremor
  1. Tez No: 171467
  2. Yazar: NAZAN ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ONUR KARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik ses analizi, esansiyel tremor, multi sistem atrofi, Parkinson hastalığı, progresif supranükleer felç. 33, Acoustic voice analysis.essential tremor, multi system atrophy, Parkinson's disease, progressive supranuclear palsy. 35
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Parkinson Hastalığı, Multi Sistem Atrofi, Progresif Supranükleer Felç ve Esansiyel Tremor Hastalarında Akustik Ses Analizi Parkinson hastalığı (PH), multi sistem atrofi (MSA), progresif supranükleer felç (PSF), esansiyel tremor (ET) hastalıklarında akustik ses analizi bulgularım belirlemek amacıyla bu çalışmayı planladık. Bu amaçla çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalına bağlı Hareket Bozuklukları Polikliniğinde takip edilen 45 Parkinson hastası, 12 PSF hastası, 10 MSA hastası, 30 ET hastası alındı. Tüm PH, PSF, MSA hastalan dört saat ilaçsızlık periyodundan sonra Birleşik Parkinson Hastalığı Değerleme Ölçeği (BPHDÖ) ile değerlendirildi, Hoehn-Yahr evreleri saptandı. ET hastalarına Günlük Yaşam Etkinlikleri Ölçeği uygulandı ve BPHDÖ'nin aksiyon tremoru maddesine göre tremor puanı belirlendi. Tüm hastalara akustik ses analizleri, ses yalıtımlı ses laboratuarında, MDVP (Multi Dimensional Voice Program) ses analiz programı sürüm 2.02 kullanılarak yapıldı. MDVP'nin dört parametresi (fo, jitter, shimmer ve Noise to Harmonic Ratio (NHR) yani gürültü/harmonik oranı) belirlendi. Her bir hastalık grubundaki kadınlar ve erkekler her ses analiz parametre ortalamaları için karşılaştırıldı. PH-PSF karşılaştırmasında erkeklerde PH'nda yüksek fo, düşük NHR değerleri bulundu. PH- MSA karşılaştırmasında kadınlarda MSA' da yüksek fo, erkeklerde yüksek shimmer bulundu. PSF-ET karşılaştırıldığında erkeklerde PSF' de jitter ve shimmer yüksek bulundu. MSA-ET karşılaştırmasında erkeklerde MSA' da fo, shimmer ve jitter yüksek bulundu. Her ses parametresinin artı eksi bir standart sapma kullanılarak belirlenen değer aralıkları ses analiz programının normal değer aralıkları ile kıyaslandığında sadece MSA grubunda fo için kesişmediği görüldü. Multi sistem atrofi grubunda BPHDÖ toplam puanı ile jitter arasında korelasyon saptandı. Çalışmamızda elde edilen bulgular nörolojik hastalıklarda ses ile ilgili bozulmalar olduğu ve bu bozuklukların her hastalıkta akustik analizde farklı ses özelliklerine sahip olabileceğini göstermiştir. Özellikle MSA' da geniş ve kontrollü çalışmalar ile değerli veriler elde edilebilir. Akustik ses analizi diğer ses değerlendirme metodlan ile birlikte kullanıldığında bir laboratuar tekniği olarak kullanılabilir. 32
Özet (Çeviri)
SUMMARY Acoustic Voice Analysis of Patients with Parkinson's Disease, Multi Sytem Atrophy, Progressive Supranuclear Palsy and Essential Tremor We palanned this study to determine the findings of acoustic voice analysis in Parkinson's disease, PSP, MSA and ET. Forty-five subjects with Parkinson's disease, 12 subjects with PSP, 10 subjects with MSA and 30 subjects with ET from Movement Disorders Unit at the Department of Neurology in Ankara University School of Medicine included in the study. All of the subjects with PD, PSP and MSA were assessed with UPDRS (Unified Parkinson's Disease Rating Scale) after an off period of four hours and Hoehn-Yahr stages are determined. Subjects with ET were administered tremor activities of daily living questionnaire and the tremor scores were assessed with kinetic tremor subscale of UPDRS. All subjects' voice analysis was done in a voice isolated voice laboratory using MDVP (Multi Dimensional Voice Program) voice analysis program, version 2.02. Four parameters of MDVP ( fo, jitter, shimmer and noice to harmonic ratio-NHR) were determined. Males and females groups in all diagnosis were investigated whether they are different in terms of acoustic voice analyses parameters. Males with PD had higher fo, and lower NHR values when compared with males with PSP. Shimmer values were lower, and fo was higher when both males and females were included into comparison. When patients with PD and MSA, were compared, females with MSA had higher fo values; males had higher shimmer values. Males with PSP had higher jitter, and shimmer values when compared with males with ET. Males with MSA had higher fo, jitter and shimmer values when compared with males with ET. The range of ± 1 SD of mean of fo values of patients with MSA did not intersect with mean ± 1 SD range of predetermined normal fo values of the system. In MSA group a corelation was ascertained between the total score of UPDRS and jitter scores. The findings obtained from our study indicate that in neurologic disease there are impairments in voice and for each disease, in acoustic analysis, these impairments can have different characteristics. Especially for MSA valuable data may be obtained from extensive 34and controlled studies. Acoustic voice analysis using with the other voice assessment methots may be used as a laboratory technique.