Akciğerin,karsinoid,atipik karsinoid tümörleri ile küçük hücreli karsinomlarında stereolojik analizin yeri
The place of stereological analysis in the carcinoid, atypical carcinoid and small cell carcinoma of the lung
  1. Tez No: 171508
  2. Yazar: ELİF DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, tipik karsinoid, atipik karsinoid, küçük hücreli karsinom, mitoz, stereolojik analiz
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IV ÖZET Akciğer kanserleri, 21.yüzyılda, giderek artan bir sağlık sorunu olup, tanı ve tedavi modalitelerinin gelişimine rağmen, mortalite ve morbidite açısından, halen ciddi bir problem oluşturmaktadır. Farklı birçok embriyolojik kökenden gelişim gösteren akciğer dokusu, bir o kadar da farklı yelpazedeki patolojilere kaynak olurken; aynı çeşitliliği tümörleri üzerinde de göstermekte ve nöroendokrin akciğer tümörleri başlığı altındaki bir grup tumoral oluşum da, tariflenen bu renkli arşivdeki yerini almaktadır. Nöroendokrin akciğer tümörleri içinde incelenen, tipik karsinoid, atipik karsinoid ve küçük hücreli karsinom, tedavi yöntemleri ve prognozları açısından birçok farklılıklar bulundurmasına rağmen, birbirinden son derece kısıtlı parametrelerle ayırt edilebilmektedir. Bu anlamda, mitoz sayısı ve nekroz, en önemli ayıraç parametreler olup; mitoz sayısı bir adım daha öne çıkmaktadır. Ancak, en dikkate değer unsur olan mitoz sayısı açısından, rutin incelemelerle yapılan değerlendirmelerde, tümörlerin hücresel heterojenite taşıdığı gözönünde bulundurulursa, en objektif sonuca ulaşılamayacağı da açıktır. Bu tez çalışmasında, akciğerin tipik ve atipik karsinoidi ile küçük hücreli karsinomlarında, mitozun sayısal yoğunluğu hakkında, tarafsız bir yöntem olan stereoloji metodu ile fikir edinmek ve dokunun bütünü hakkında yorum yapma şansını yakalayabilmek hedeflenmiştir. Bu gayeyle de, tipik karsinoid, atipik karsinoid ve küçük hücreli karsinom tanısı almış 45 vaka üzerinde, stereolojik analiz metotları uygulanarak; tekrarlanabilir, esaslı, kabul edilebilir yoğunlukta bir sayısal veri tabanı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lung cancer, which is a health problem that has been consistently increasing in the 21st century in spite of the improvement in diagnosis and treatment modalities, is still a serious problem for mortality and morbidity. While lung tissues developing from several different origins serve as a source for a wide range of pathologies, they also exhibit the same diversity for tumor; and a group of tumoral formation under the headline of neuroendocrine tumors is also placed in the described colour archive. Althoug typical carcinoid, atypical carcinoid and small-cell carcinoma, which are studied under the headline of neuroendocrine lung tumors, have several differences for treatment method and prognosis, they can only be differentiated by very limited parameters. In this respect, while the number of mitosis and necrosis are the most important differentiating parameters used, the first on is the foremost. However, if it is considered that tumors have the cellular heterogenity in the evaluation carried out in the routine examinations for the number of mitosis, which is the most remarkable element at this point, it is obvious that the most objective results can not be reached. In the present thesis study, it was aimed to have information about the numerical density of mitosis in typical and atypical lung carcinoid and small cell carcinoma using the stereology method, which is a neutral method and to gain the ability of commenting on whole tissue. For this aim, it was attempted to create a numerical database that is repeatable, basic and in an acceptable density, applying stereological analysis methods on 45 cases, diagnosed with typical and atypical lung carcinoid and small cell carcinoma. Keywords; Lung, typical carcinoid, atypical carcinoid, small cell carcinoma, mitosis, stereological analysis.