Erzurum il merkezindeki pratisyen hekimler ile araştırma görevlisi hekimlerin temel yaşam desteği konusundaki bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler
- Tez No: 171523
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAHİN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Asistan hekimler, pratisyen hekimler, Temel Yaşam Desteği, bilgi seviyesi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, Erzurum ilinde görevli doktorların“Temel Yaşam Desteği”(TYD) konusundaki bilgi düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Erzurum ilinde birinci basamak sağlık kuruluşlarında görevli 150 pratisyen hekim ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde görevli 165 asistan hekime ait demografik veriler ve bilgi düzeylerini etkileyebilecek TYD ile ilgili 30 adet çoktan seçmeli soruyu yüz yüze görüşme yöntemi ile yanıtlamaları sağlandı. Anket formlarından elde edilen verilerin istatistiksel hesaplamalarında Ki-Kare analiz testi kullanıldı. Bulgular: 30 soruda; birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan katılımcıların ortalama doğru cevap sayısı 15.52 ± 3.74 iken, üniversite hastanesinde görev yapan araştırma görevlisi katılımcıların ortalama doğru cevap sayısı 16.53 ± 3.57 olarak tespit edildi (p=0.01). Başarı durumunu etkileyen en önemli faktörlerin, katılımcıların görev yaptıkları yerler (birinci basamak sağlık kuruluşu yada üniversite hastanesinde çalışıyor olmalarına göre), yaşı, mezun oldukları tıp fakültesinde TYD ile ilgili katılımlarının olması ve mezuniyet sonrası TYD ile ilgili katılımlarının olması olduğu tespit edildi. Sonuç: Tıp doktorlarına yönelik TYD eğitim programlan geliştirilmeli, güncellenmeli ve hizmet içi eğitimlerle çalışanların bilgi ve becerileri artırılarak, devamlılığı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Objective: In this study, the knowledge levels of the physicians working in Erzurum on Basic Life Support" (BLS) were determined and the factors to be effective on the knowledge level on BLS were evaluated. Materials and Methods: One hundred and fifty general practitioners working in the primary health care centers and 165 research assistant physicians working in Atatürk University Research Hospital were included in the study. All the participants answered and filled the questionnaire forms consisting of demographic data and 30 multiple-choice questions related to BLS and effecting the knowledge levels of the subjects. The face to face interview method was used. For statistical analysis, Chi- square test was used. Results: Out of 30 questions; while the mean number of the correct answers of the general practitioners working in primary health care centers was 15.5 ± 3.74, it was 1 6.53 ± 3.57 in the research assistant group working in the university hospital; the difference was statistically significant (p=0.01). It was determined that the important factors influencing the success of the participants on answering the questions were the working place (university v.s. primary health care centers), age, the presence of BLS education programs during faculty years, and the participation to BLS education programs after graduation from the faculty. Conclusions: It was concluded that BLS education programs for physicians must be continued, improved and updated, and maintained by improving the knowledge and skills of the health workers via in-service training programs. Key Word: Assistant physicians, general practitioners, Basic Life Support, knowledge level.