Kolorektal karsinomlarda nükleer morfometrik analizin klasik prognostik faktörle ile karşılaştırılması
The Comparison of Nuclear Morphometric Analysis With Classical Prognostic Factors ın Colorectal Carcinomas
- Tez No: 171524
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NESRİN GÜRSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: colorectal carcinoma, image analysis, prognostic factors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
IV ÖZET Kolorektal karsinomlar, dünyada çok sık görülen malign tümörlerden biridir. Insidans, ilerlemiş yaşla birlikte artmaktadır. Tanı ve tedavideki yeniliklere rağmen, mortalite ve morbidite yönünden hala ciddi problem oluşturmaya devam etmektedir. Kolorektal karsinomlarda prognozun belirlenmesi için; Yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, inflamatuar reaksiyon, vasküler ve perinöral invazyon, histolojik tip, histolojik grade, lenf nodu metastazı, tümör evresi gibi bir çok klinik ve patolojik parametre kullanılmaktadır. Bu parametrelerin bir çoğu sübjektif olduğundan; tümörün biyolojik davranışını önceden değerlendirip uygun tedavi seçeneklerini belirlemede daha objektif ve kullanılabilir prognostik faktörlere ihtiyaç vardır. Bu tez çalışmasında, tekrarlanabilirliği yüksek ve objektif bir yöntem olan bilgisayarlı görüntü analiz sistemi kullanılarak elde edilen nükleer morfometrik ölçümlerin, klasik prognostik faktörler ile karşılaştırılması ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 83 kolorektal karsinom olgusuna ait operasyon materyalleri, retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmada morfometrik yöntemle, tümör hücrelerinde nükleer alan, nükleer çevre, en uzun ve en kısa nükleer çap ölçümleri yapılmıştır. Yaş, cins ve tümör lokalizasyonu ile morfometrik veriler arasında ilişki saptanamamıştır. Buna karşın histolojik tip, grade, tümörün invazyon derinliği, lenf nodu metastazı, vasküler invazyon, inflamtuar reaksiyon, evre ve yaşam süreleri ile morfometrik ölçüm sonuçlarının, istatistiksel olarak ilişkili olduğu belirlenmiştir. Nükleer alan'ın özellikle evre, yaşam süresi ve histolojik tip ile yakın ilişkili olduğu tespit edilmiştir. En uzun nükleer çap'ın ise histolojik grade ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; kolorektal kanserlerde, görüntü analiz yöntemi ile elde edilen nükleer morfometrik ölçüm değerleri, prognoz göstergesi olarak araştırmaya değer niteliktedir. Anahtar kelimeler; kolorektal karsinom, görüntü analizi, prognostik faktörler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Colorectal carcinomas are one of the most commonly seen malign tumor in the world. The incidence has increased as the age advances. Despite innovations in diagnosis and treatment, it has been continuing to become serious problem as regards mortality and morbidity. In order to recognize the prognosis in colorectal carcinomas, a lot of clinic and pathologic parameters such as; age, sex, tumor localization, inflammatory reaction, vascular and perineural invasion, histological type, histological grade, lymph node metastasis, tumor stage have been used. As most of these parameters are subjective, there need more objective and useful prognostic factors in determination of suitable treatment options by assessing the whole biologic behavior before. In this thesis study, by using computerized image analysis system, an objective and repeatable method, we aimed to compare nuclear morphometric measurements and classical prognostic factors, and to investigate the correlation with prognosis. In our study, operation materials belonging to 83 colorectal carcinoma cases were examined retrospectively. In the study, by mean of morphometric method, nuclear area, nuclear surrounding, minimum and maximum diameter in tumor cells were carried out. We couldn't find relationship between morphometric data and age, sex and tumor localization. Nevertheless, there was statistical relationship between the result of morphometric measurements and histological type, grade, invasion depth of the tumor, lymph node metastasis, vascular invasion, inflammatory reaction, stage and life durations. It was found out that nuclear area became related to stage, life duration and histological type. The maximum nuclear diameter was related to histological grade. In conclusion; colorectal cancers, the values of nuclear morphometric measurement obtained by means of image analysis method are worth of being investigated as the indicator of prognosis.