Eksperimental efüzyonlu otitis mediada eritromisin, klaritromisin, azitromisin ve roksitromisinin antienflamatuar etkilerinin araştırılması
The research of antienflammatory effect of erythromycin, clarithromycin, azithromycin and roxythromycin on experimental otitis media with effusion
  1. Tez No: 171522
  2. Yazar: BEYTULLAH ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, eritromisin, klaritromisin, azitromisin, roksitromisin, enflamasyon, Otitis media with effusion, erythromycin, clarithromycin, azithromycin, roxythromycin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Birçok enflamatuar hastalığın tedavisinde kullanılan makrolid antibiyotiklerin antimikrobiyal etkilerine kıyasla antienflamatuar etkileri daha çok dikkat çekmiş ve bu konuda çok sayıda çalışmalar yapılmıştır. Makrolidlerin, çeşitli proenflamatuar sitokinlerin üretimi, nötrofil migrasyonu, fagositlerdeki oksidatif patlama gibi enflamasyonun bir çok aşamasında etkili olarak antienflamatuar etki gösterdikleri görülmüştür. Ayrıca kronik enflamatuar hava yolu hastalığında mukus üretimini azaltarak mortalite ve morbiditeyi etkilediği gösterilmiştir. Çalışmamızda, rastgele olarak seçtiğimiz guinea pigleri her birinde 7 hayvan olacak şekilde beş gruba ayırdık. Birinci gruba 40 mg/kg/gün eritromisin, ikinci gruba 15 mg/kg/gün klaritromisin, üçüncü gruba 10mg/kg/gün azitromisin, dördüncü gruba 10 mg/kg/gün roksitromisin, beşinci gruba ise serum fizyolojik solüsyon 3 gün süreyle nazogastrik sonda ile verildi. Tedavinin bitiminde, son dozlardan 4 saat sonra tüm grupiardaki guinea piglerin sağ orta kulaklarına histamin solüsyonu enjekte edilerek efüzyonlu otitis media (EOM) oluşturuldu. Uygulamadan 2 saat sonra tüm guinea pigler ağrısız bir şekilde sakrifiye edildi. Tüm guinea piglerin sağ temporal kemikleri çıkarıldı. Orta kulak mukozalarındaki enflamatuar değişimleri incelemek için stereolojik yöntemle enflame orta kulak mukozasında nötrofil yoğunluk değerleri hesaplandı. Çalışmamızın sonucunda, enflamasyon oluşturulan orta kulak mukozalarındaki nötrofil infiltrasyonunun kontrol grubunda en fazla olduğunu tespit ettik. Eritromisin tedavisinin, nötrofil yoğunluğunu kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalttığını gözledik (p0.05). EOM'da eritromisin, klaritromisin, azitromisin ve roksitromisinin antienflamatuar etkinlik gösterdiği; klaritromisin, azitromisin ve roksitromisinin birbirlerine yakın bir antienflamatuar etki gösterirken, eritromisinin bu üç antibiyotiğe göre daha az antienflamatuar etkinlik gösterdiğini saptadık. Makrolidlerin, hem antibakteriyel etkinliği hem de antienflamatuar özelliği nedeniyle EOM tedavisinde kullanılabilecekleri, klaritromisin, azitromisin ve roksitromisinin öncelikle düşünülmesi gereken makrolidler olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Anti-inflammatory effect of macrolide antibiotics used in treatment of several inflammatory diseases had attracted more attentions compared with their antimicrobial effects and a number of study have been done in this issue, it has been seen that macrolids had antiinflammatory effect in several steps of inflammation such as production of various proinflammatory cytokines, neutrophil migration, oxidative burst in fagocyts. Moreover, it was shown that they effected mortality and morbidity by supressing production of mucus in many chronic airway diseases. In this study, we divided guinea pigs those were chosen randomizingly, each include 7 animals as 5 groups. Erythromycin (40mg/kg/day) to first group, clarithromycin (15 mg/kg/day) to second group, azithromycin (10 mg/kg/day) to tird group, roxythromycin (10/mg/kg/day) to fourth group and saline solution to fifth group were applied with nasogastric tube by intraorally for 3 days. Otitis media with effusion was occured by injecting histamin solution trough the right middle ear of all guinea pigs, 4 hours later than last doses at the end of treatment. After 2 hours from administration, all guinea pigs were sacrificed painlessly. The temporal bones of all guinea pigs has been excracted. To evaluate inflammatory changes in their middle ear cavity, neutrophil density values were calculated by stereological method. At the end of our study, We detected that neutrophil infiltration in middle ear cavity occured inflamation was the highest in control group. We observed that the treatment of erythromycin decreased neutrophil density significantly compared with control group (p0.05). We resulted that erythromycin, clarithromycin, azithromycin and roxythromycin had anti-inflammatory effects; and that clarithromycin, azithromycin and roxythromycin had anti-inflammatory effects close to each other whereas erythromycin had lower anti inflammatory effects compared with these 3 antibiotics. We suggest that macrolides can be used in treatment of otitis media with effusion due to their both anti- enflammatory and antibacteriel effects and that clarithromycin, azithromycin and roxythromycin should be tought superiorly.