Çocuklarda anksiyete duyarlılık ölçeği uyarlama ve geçerlik güvenirlik çalışması ve depremzedelerde anksiyete duyarlılığı
Validity and reliability of childhood anxiety sensitivity index and anxiety sensitivity in who were faced with earthquake
- Tez No: 171556
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE ZİNNUR KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete Duyarlılığı, Deprem, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, çocuklarda anxiyete 65, Anxiety Sensitivity, Earthquakes, Post Travmatik Stres Disorder, Childhood Anxiety 66
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Çocuklar İçin Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği Uyarlama ve Geçerlik Güvenirlik Çalışması Depremzedelerde Anksiyete Duyarlılığı Giriş ve amaç: Ülkemiz deprem kuşağında olması itibariyle sık olarak depremler karşılaşmaktadır. Deprem çok büyük kitleleri bir anda etkileyen ve psikiyatrik morbiditesi çok yüksek olan bir durumdur. Yaşamı tehdit etmesinin yanında maddi kayba ve sosyal çevrenin değişimine de yol açtığından acil müdahale gerektirir. İnsanların depremden etkilenmesi yalnızca olayın şiddetine ve etkilerine değil bireysel faktörlere de bağlıdır, anksiyete duyarlılığı da bu kavramlardan biridir. Anksiyete duyarlılığı anksiyete bozukluklarına yatkınlığın önceden yordanabilmesini sağlar. Bizim bu çalışmada amacımız Çocuklar için Anksiyete Duyarlılığı Ölçeğini ülkemize kazandırmak ve depremden etkilenen çocuklarda anksiyete duyarlılığının yordayıcılığını ve deprem sonrası anksiyete ve depresyonla ilişkisini tespit etmektir. Yöntem: Geçerlik güvenirlik çalışması için 3 sosyoekonomik düzeydeki 3 okuldan 328 öğrenciye Çosuk Anksiyete Duyarlılık Ölçeği, Durumluk Sürekli Anksiyete Ölçeği ve Kovaksın Depresyon Ölçeği verilmiştir. Depremzedelerle yapılan çalışmada ise Bolu'da 87 çocuğa aynı ölçeklere ek olarak Çocuk için Travma Sonrası Stres Tepki Ölçeği verilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Yapılan değerlendirmeler sonrası Çocuk Anksiyete Duyarlılık Ölçeği Geçerli ve Güvenilir olarak bulunmuştur. Depremzedeler ile normal çocuklar arasında anksiyete duyarlılığı ve diğer ölçekler arasında fark saptanmamış ancak 12 yaş ve üstü çocuklar değerlendirildiğinde durumluk ve sürekli anksiyetenin depremzedelerde anlamlı ölçüde artmış olduğu saptanmıştır. Anksiyete duyarlılığı puanları ile travma sonrası stres puanlarının ilişkisine bakıldığında da anksiyete duyarlılığı puanlarının travma sonrası stres puanlarını yordadığı saptanmıştır. Travma sonrası stres bozukluğu tanısı alan çocuklar değerlendirildiğinde de depreme maruz kalıp sağlıklı olan çocuklara göre daha fazla anksiyete duyarlılığı ve anksiyete düzeyi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Validity&Reliability Study of Childhood Anxiety Sensitivity index and Anxiety Sensitivity in Who Were Faced With The Earthquake Introduction and objective: Our country is frequently faced with earthquakes because of being in a region with seismic zone. An earthquake has a very high rate in psychiatric morbidity affecting so many people unexpectedly. This strongly necessitates quicker intervention because it causes damage in economy and changes in social environment, beside its life threatening nature. People's influence from earthquakes depends on not only the intensity and its effects but also individual factors. The anxiety sensitivity is one these factors. This sensitivity provides to learn the susceptibility to anxiety. Our objective is to put the childhood anxiety sensitivity index into practice and also to determine the anxiety sensitivity in children and the relation between anxiety and depression after earthquake. Method: For validity and reliability Childhood Anxiety Sensitivity Index, Childhood Depression Inventory (Kovacs) and State Trait Anxiety Inventory are applied on 328 students from 3 schools which has different social and economic levels. In addition to these indexes, Childhood Posttravmatic Stress Reaction Index is administered to the 87 children who were faced with the earthquake in Bolu. Findings and Results: After the evaluation, the childhood anxiety sensitivity index is found as valid and reliable. No difference could be detected about the anxiety sensitivity and the other indexes between groups. But state trait anxiety is significantly higher in children from Bolu who are above 12 years old. When we look onto the relation between anxiety sensitivity and posttravmatic stress scores, we observe that anxiety sensitivity scores predicts the posttravmatic stress scores. Also we observed that the children which are diagnosed as posttravmatic stress disorder, have higher levels of anxiety sensitivity and anxiety in comparison with the ones who were subjected to the earthquake but have remained healthy.