Bütçe uygulama talimatına bağlı kısıtlamanın antibiyotik kullanımı ve dirence etkisi
The affect of budgetary limitation on antibiotic usage and resistance
  1. Tez No: 171563
  2. Yazar: ADALET ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BALIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik kullanımı, direnç, kısıtlama politikası 52, Antibiotic usage, antibiotic resistance, restriction policy 53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bütçe Uygulama Talimatına Bağlı Kısıtlamanın Antibiyotik Kullanımı ve Dirence Etkisi Antibiyotiklere karşı direnç sorunu yeni bir sorun olmamakla birlikte, dirençli mikroorganizmaların sayılan, direnç gelişiminden etkilenen ülkeler ve direncin boyutları her geçen gün artmaktadır. Günümüzde klinik önemi olan bakteriler birden çok ilaca dirençlidir. Tüm önemli patojenleri ve mikrobiyal ajanları kapsayan ilaç direnci giderek artan küresel bir sorundur. Antibiyotikler direnç gelişiminde güçlü bir seleksiyon oluştururlar. Antimikrobiyal direnç, morbidite, mortalite ve maliyet artışına neden olmaktadır. Antimikrobiyallerin uygun kullanımı direnç gelişimini önleyecek ve buna bağlı maliyeti de düşürecektir. Antibiyotiklerin gereksiz, uygunsuz, aşırı kullanımlarını engellemek, doğru ve akılcı kullanımı sağlamak amacıyla antibiyotik kullanım politikalarına ihtiyaç duyulur. Bu çalışma, Ankara merkezindeki büyük eğitim ve araştırma hastanelerini kapsamıştır. Kısıtlı antibiyotik kullanımı öncesi ve sonrası bakteri direnç oranlarını karşılaştırmak için 2001-2005 yıllan arasında, belirlenen hastanelerde yatan hastaların kan kültürlerinde üreyen belirli mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılıkları ve aynı sürede hastane eczanelerinden kullanılan ilaçlar ile İMS verileri kullanarak maliyet hesaplandı. Uygulama sonrası antibiyotik dirençlerinde önceki dönemlerden gelen artma eğiliminin devam etmediği, genel olarak düşme eğilimine girdiği görüldü. Antibiyotik kullanımının kontrol altına alınması ile çalışmaya alınan ilaçlarda 1.051.465,2 YTL ($798.379) kâr edilmiştir. Kısıtlı antibiyotik kullanım politikası ciddi bir şekilde uygulamaya devam edildiği taktirde direnç oranlarındaki düşme ve maliyet azalması daha net görülebilecektir. Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı konusunda enfeksiyon hastalıkları uzmanının görüşünün alınması; rasyonel antibiyotik kullanımı, antibiyotik kullanımında tasarruf sağlanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Affect of Budgetary Limitation on Antibiotic Usage and Resistance Although resistance to antibiotics is not a new problem, number of antibiotic resistant microorganisms, number of countries affected it and the phenomenon of increasing antibiotic resistance is becoming an issue. Nowadays, clinically important bacteria are resistant to more than one type of drug. Drug resistance of all important pathogens and microbial agents are increasingly becoming a global problem. There is a great selection to antibiotic resistance. Antimicrobial resistance increases the rate of morbidity, mortality and cost of healthcare. Proper usage of antibiotics will prevent resistance increase and hence will cut down the healthcare cost. Healthcare policies are needed to prevent unnecessary antibiotic use and encourage proper and correct usage. This study is done in education hospitals in central Ankara. To compare the bacterial resistance before and after antibiotic usage between 2001 and 2005, antibiotic sensitivity of known microorganisms in blood cultures were studied and at the same time the amount and the cost of the antibiotics were calculated from the IMS database. The antibiotic resistance rate was lower than previous times and also the trend was downwards. Under the controlled antibiotics usage policy the saving in the studied drugs were 1.051.465,2 YTL ($798,379). In the long run the affect of controlled antibiotics usage policy will show its result on the costs and the lowered antibiotics resistance. Consultation to infectious diseases specialist about the application of wide spectrum antibiotics and rational antibiotic usage is cost effective in antibiotics consumption.