Toplumdaki sağlıklı kişilerde burunda Staphylococcus aureus ve metisilin dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığı ve olası risk faktörlerinin saptanması
Nasal carriage of Staphylococcus aureus and methicillin resistant Staphylococcus aureus and risk factors for carriage
- Tez No: 171564
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN TEKELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, metisilin dirençli, nazal taşıyıcılık, risk faktörleri, toplumdan kazanılmış metisilin dirençli Staphylococcus aureus 48, Staphylococcus aureus, methicillin resistant, nasal carriage, risk factors, Community -acquired methicillin resistant Staphylococcus aureus 49
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Toplumda Sağlıklı Kişilerde Burunda Staphylococcus aureus ve Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus Taşıyıcılığı ve Olası Risk Faktörlerinin Saptanması Bu çalışmada toplumda sağlıklı kişilerde nazal S.aureus ve MRSA taşıyıcılığım ve olası risk faktörlerim belirlemek amaçlandı. Toplumda sağlıklı 328 kişiden nazal sürüntü örneği alındı. Bu kişilere 12 sorudan oluşan bir anket formu dolduruldu. 42 olguda (% 12.8) S.aureus, bunların % 50' sinde de MRSA tespit edildi. S.aureus suşlan koloni morfolojisi, gram boyama, katalaz reaksiyonu, koagülaz testi ile tanımlandı. MRSA için oksasilin tarama agar (6|ag/ml oksasilin) kullanıldı. Gerek S. aureus gerekse MRSA nazal taşıyıcılığı açısından anlamlı bir risk faktörü saptanmadı. Sonuç olarak toplumumuzdaki sağlıklı kişilerde nazal S.aureus taşıyıcılığı % 12.8, nazal MRSA taşıyıcılığı % 6,4 olarak tespit edildi. Nazal taşıyıcılık açısından anlamlı bir risk faktörü tespit edilmedi. Toplum kökenli MRSA tanımına uyan suşlar ile kolonize kişi sayısı 4 (% 1.2) olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nasal Carriage of S. aureus and MRSA and Risk Factors for Carriage The aim of the study was to detect the incidence and risk factors for nasal S. aureus and Methicillin resistant S. aureus (MRSA) colonisation among healthy individuals. Nasal swab samples of 328 healthy individual were taken and questionnaire forms were filled. Of the 328 individual 42 (%12.8) had S. aureus and %50 of these strains were methicillin resistant. No risk factors for S. aureus or MRSA were detected. The incidence of nasal colonisation of MRSA in our study group was 6.4% and community acquired MRSA was %1.2