Alkol bağlılığında relaps ve remiyonu yordayan faktörler
Predictors of relapse and remission in alcohol dependence
  1. Tez No: 171566
  2. Yazar: FATMA BİLGİLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YIDIRIM BEYATLI DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: alkol bağımlılığı, relaps, remisyon, yordayıcı faktörler 52, alcohol dependence, relapse, remission, predictive factors 53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Alkol Bağımlılığında Relaps ve Remisyonu Yordayan Faktörler Amaç: Relapsların önlenmesi bağımlılık tedavisi alanında çalışan profesyoneller için en önemli konulardan biridir. Bu çalışmada alkol bağımlılığında relapsı yordayan psikososyal değişkenleri belirlemek amaçlanmıştır. Metod: Çalışmaya Ekim 2001 ile Şubat 2005 arası dönemde yatarak tedavi gören 136 alkol bağımlısı hasta alınmıştır. Psikolojik değerlendirme için Beck Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Durumluluk - Sürekli Kaygı Envanteri, Cooprsmith Benlik Saygısı Ölçeği, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Hastalar taburculuklarını takiben bir yıl süreyle izlenmiştir. Bir yıllık ve altı aylık izlemde relaps oranlan sonuç değişken olarak alınmıştır. Bulgular: Tek değişkenli analizde yaş, Problem Çözme Envanterine göre Kaçıngan ve Düşünen Yaklaşım ve grup terapisi uygulamalarına girmiş olmak, her iki izlemde alkolik relaps ile negatif ilişkili bulunmuştur. Umutsuzluk ilk altı ayda relapsı yordayan bir faktör olarak bulunmuştur. Bir yıllık izlemde bu ilişki istatistiksel anlamlılığa yakın belirlenmiştir. Yaş, yalnız yaşama, Düşünen Yaklaşım ve grup terapisi uygulamalarını girmiş olmak, hem altı aylık hem de bir yıllık izlemde relaps ile anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Sonuçlar beraberce değerlendirildiğinde, problem çözme becerileri ve umut vermeyi içeren, öz- yeterlik duygusunun gelişimine ağırlık veren grup terapisi modelleri alkolik relapsı Önlemede etkili bir yol olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Predictors of Relapse and Remission in Alcohol Dependence Objective: Prevention of relapse is a major concern of professionals working in the field of addiction. In this study it was aimed to identify psychosocial variables predicting relapse in alcohol dependence. Method: A total of 136 alcohol dependent inpatients, who were hospitalized between October 2001 and February 2005 were recruited for the study. As a baseline evaluation demographic information, alcohol use history of the patients were taken, and the Beck Depression Inventory, the Beck Hopelessness Scale, the Spielberger State and Trait Anxiety Inventory, the Coopersmith Self-Esteem Inventory, the Suicide Probability Scale, the Dysfunctional Attitudes Scale, and the Problem Solving Inventory were administered. The sample was followed for a period of one year after their hospital discharge. Relapse rates at the end of the six-month and one- year follow-up were taken as the outcome variables. Results: In univariate analysis, age, avoidant and reflective styles, according to the Problem Solving Inventory, and receiving group therapy were negatively related with alcoholic relapse at the end of the six-month and one-year follow-up period; whereas living alone was negatively related to alcoholic relapse in the same period. Hopelessness predicted relapse in the first six months, however, this relationship was near statistical significance for the one-year period. Age, living alone, reflective style, and attending the group therapy were significantly related with the six-month and the one-year relapse in the multivariate analysis. Conclusion: Taking the results together, it can be suggested that a group psychotherapy model emphasizing self efficacy in problem solving and giving hope would be an effective way of prevention of alcoholic relapse.