Epitelyal over kanserlerinde siklooksijenaz-1 ve 2 ekspresyonunun tip-I kollajen ve E-cadherin immunoreaktivitesi ile ilişkisi ve bu moleküllerin karsinogenez ve invazyon mekanizmasındaki yeri
Expression of cyclooxygenase-1 and cyclooxygenase-2 and correlation with E-cadherin and collagen type-1 and role of these molecules in carcinogenes and invasion mechanism epithelial ovarian cancer
  1. Tez No: 171565
  2. Yazar: SALİH TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKKAN DÜNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Siklooksijenaz-I, Siklooksijenaz-2, E-Cadherin, Overyan Seröz Papiller Kanser, Karsinogenez. :ı\, Cyclooxygenase-l, Cyclooxygenase-2, E-Cadherin, Ovarian serous papillary cancer, Carcinogenes. 11
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
7. ÖZET Başlık: Epitelyal Over Kanserlerinde Siklooksijenaz-I ve Siklooksijenaz-2 Ekspresyonunun Tip- 1 Kollajen ve E-cadherin İmmünreaktivilesi ile İlişkisi ve bu Moleküllerin Karsinogenez ve İnvazyon Mckani/masındaki Yeri Amaç: Bu çalışmada epitelyal over kanseri saptanan olgularda Cox-1, Cox-2, E- Cadherin ve Kollajen Tip-1 ekspresyonlarının saptanarak birbirleriyle olan korelasyonlarının değerlendirilmesi ve bu moleküllerin over kanserinde, karsinogene/ ve invazyon için olası rollerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 32 seröz papiller over kistadenokarsinom ve immünhistokimyasal boyamalarda kontrol olarak kullanılmak üzere toplam 24 borderline tümör, seröz kistadenofıbrom ve normal over dokusu değerlendirildi. Parafin bloklardan her olgu için deparafinizasyon işlemi sonrasında gerekli sayıda kesit elde edildi. Cox-l, Cox-2, E-Cadherin ve Kollajen Tip-1 için immünhistokimyasal boyamalar yapılarak, bu moleküllerin kanser olgularında evre, grade ve yaş ile ekspresyon ilişkisi araştırıldı. Ayrıca her bir belirtecin immünreaktivitesi ve belirteçler arasında korelasyon varlığı değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmaya alınan 32 kanser olgusunun hepsinde Cox-2 ile boyanma izlenirken, 2 olguda hem Cox-l hem de E-Cadherin ile boyanma izlenmedi. Kollajen Tip-1 ile hiçbir olguda boyanma sağlanamadı ve bu molekül değerlendirme dışı bırakıldı. Diğer 3 molekül genel olarak değerlendirildiğinde kanser olgularında yüksek immünreaktivite gösterdiği izlendi. Evre ve yaş ile moleküllerin ekspresyonları arasında herhangi bir korelasyon saptanamazken, özellikle Cox-2 grade 3 hastalarda anlamlı olarak yüksek bulundu. Cox-l ve E-Cadherin ise tüm gradelerde benzer düzeyde ve yüksek olarak eksprese olmuştur. Cox-l ve Cox-2 ile E-Cadherin immünreaktivitesi arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Yorum: Cox-l, Cox-2 ve E-Cadherin over kanserinde yüksek ekspreyon göstermektedir. Bu moleküllerin ekspresyon paternleri arasında korelasyon saptanmamıştır. Evre ile ekspresyonlar arasında anlamlı ilişki gözlenmezken, özellikle Cox-2 grade 3 hastalarda anlamlı oranda yüksek ekspresyon göstermiştir. Bulgular, her 3 molekülün over kanseri karsinogenezinde olası rol oynuyor olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Title: Expression of Cyclooxygenase-l and Cyclooxygenase-2 and Correlation with E-Cadherin and Collagen Type- 1 and Role of These Molecules in Carcinogenes and Invasion Mechanism in Epithelial Ovarian Cancer Objective: In this study we evaluated expressions of cyclooxygenase-l, cyslooxygenase-2, E-Cadherin and Collagen Type-1 and correlation between expressions of these molecules. The role of these molecules in carcinogenes and invasion mechanism were also investigated. Materials- Methods: Thirty-two patients with ovarian serous papillary cystadenocarcinoma and total 24 borderline tumors, serous cystadenofibromas and normal ovarian tissue were included in this study. Paraffin-sections were prepared to histopathologic and immunohistochcmical assessments. Immunohistochemical staining was performed with cyclooxygenase-l, cyslooxygenase-2, E-Cadherill and Collagen Type-I. Correlation of expressions and grade, stage, and age were investigated. Sonuçlar: While all of tumors were stained with cyclooxygenase-2, two tumors were not stained with cyclooxygenase-l and E-Cadherin. Due to, there was not staining with Collagen Type-1 in all tumors, this molecule was excluded from assessments. There were high immunreactivity for other 3 molecules. No correlation were observed between immune reactivity and stage or age. Cyclooxygenase-2 expressed high especially in patients with grade 3. Cyclooxygenasc-1 and E-Cadherine expressed similar and high in all grades. No correlation between Cyclooxygenase-l and Cyclooxygenase-2 with E-Cadherin were observed. Yorum: Cyclooxygenase-l, Cyclooxygenase-2 and E-Cadherin expressed high in ovarian serous papillary cancer, but no correlation was observed between these expressions. While correlation between expressions and stage and age were not observed, cyclooxygenase-2 expressed high especially in patients with grade 3. Cyclooxygenase-l, Cyclooxygenase-2 and E-Cadherin may play role in carcinogenes and invasion in ovarian serous papillary cancer.