Panik bozukluğunda adenozin deaminaz ve dipeptidil peptidaz IV enzim aktiviteleri
Adenosine deaminase and dipeptidyl peptidase IV activities in panic disorder
  1. Tez No: 171567
  2. Yazar: ASLI YOLAÇ YARPUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN KUMBASAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik bozukluğu, adenozin deaminaz, dipeptidil peptidaz IV, immün sistem 46, Panic disorder, adenosine deaminase, dipeptidyl peptidase IV, immune system 41
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Panik Bozukluğunda Adenozin Deaminaz ve Dipeptidil Peptidaz IV Enzim Aktiviteleri Amaç: Adenozin deaminaz (ADA) ve dipeptidil peptidaz IV (DPP IV) immün sistem fonksiyonlarında önemli rol oynayan T hücre ile ilişkili enzimlerdir. Bu çalışmada panik bozukluğundaki immün süreçler hakkında fikir edinmek için yalnızca panik bozukluğu olan hastalarda serum ADA ve DPP IV enzim aktiviteleri değerlendirilmiş ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmıştır. Yöntem: Çalışmada DSM-IV'e göre panik bozukluğu tanısı konmuş, ilaç almayan ve tıbbi olarak sağlıklı toplam 33 hasta ile sağlıklı 24 kontrol denekten alman kan örneklerinde enzim aktiviteleri çalışılmıştır. Bulgular: Hastalardaki enzim düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Enzim aktiviteleri ile hastaların yaş, cinsiyet, hastalık semptomları, HAM-D ve HAM-A skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Bulgularımız başta major depresyon olmak üzere bir çok psikiyatrik hastalıkta saptandığı gibi panik bozukluğu etyolojisinde de birincil veya ikincil immün sistem anormalliği olabileceğini desteklemektedir. Üaha geniş orfiekjem gruplarıyla yapılacak çalışmalar panik bozukluğu etyolojisi ve immün sistem ilişkisinin belirlenmesinde daha aydınlatıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Adenosine Deaminase and Dipeptidyl Peptidase IV Activities in Panic Disorder Objective: Adenosine deaminase (ADA) and dipeptidyl peptidase IV (DPP IV) are T cell associated enzymes and play essential roles in immune system functions. In this study, in order to understand the immune disturbances in panic disorder, serum ADA and DPP IV activities were determined in medication free panic patients and compared with healthy controls. Method: Enzyme activities were determined in blood samples of 33 medically healthy and medication free panic patients who were diagnosed according to DSM-IV criteria and 24 healty controls. Results: Both enzyme activities were found to be increased in panic patients compared to controls. There wasn't a relationship between enzyme activities and the age, gender, panic symptoms, HAM-D and HAM- A scores of the patients.. Conclusion: Our results suggest a primary or secondary impaired immune state in etiology of panic disorder as found in other psychiatric disorders like major depression before. Future studies with a larger sample patient group will be more informative for the relation between panic disorder etiology and immune system.