Terminal dönemdeki kanser hastalarına uygulanan tıbbi yaklaşımlar ve destek tedavilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of end-of-life care and medical approach for terminally ill cancer patients
  1. Tez No: 171580
  2. Yazar: HATİCE DORUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Destek tedavisi, kanser, terminal dönem hasta bakımı 52, Supportive care, attitudes of medical staff, end of life care, terminally ill cancer patients 53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Terminal Dönemdeki Kanser Hastalarına Uygulanan Tıbbi Yaklaşımlar ve Destek Tedavilerinin Değerlendirilmesi Amaç: 1- Terminal dönem kanser hastalarında uygulanan tıbbi yaklaşımları ve görülen semptomları tanımlamak, 2- Hasta yalanlarının hastane yatışıyla ilgili beklentilerini ve evde tıbbi bakım ile ilgili düşüncelerini öğrenmek, 3- Hasta ve yakınlarının uygulanan tıbbi işlemler ve tedavilerle ilgili görüşlerini öğrenmek. Yöntem:: Retrospektif olarak 2004 yılında klinikte yatarken eksitus olan hastalar ile Ekim 2004 ve Ağustos 2005 arasında prospektif olarak takip edilen hasta grupları, uygulanan kemoterapiler, invaziv işlemler, hastanede yatarken gelişen morbiditeler ve intravenöz uyulanan destek tedavileri açısından karşılaştırıldı. Prospektif çalışmada ayrıca, hasta yakınlarına, hastane yatışı ile ilgili beklenti anketi dolduruldu. Hasta ve hasta yakınlarına haftalık olarak hasta semptomları, hastane personeli davranışları, hastanede uygulanan tıbbi yaklaşımlar ile ilgili düşünceleri soruldu. Ölümden sonra 3 ile 6 ay arasında hasta yakınları ile hastanede yaşadıkları süreçle ilgili önerileri konusunda görüşmeler yapıldı. Bulgular: Retrospektif çalışma grubu ile prospektif çalışma grubu arasında kemoterapi yaklaşımları, hastanede gelişen morbiditeler, uygulanan invaziv işlemler arasında farklılık saptanmadı, (sırasıyla p=0.689, p=0.677, p=0.908). Prospektif çalışmada ağrı, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, nefes darlığı, uykusuzluk semptomları olan hasta sayısında anlamlı azalma saptandı (sırasıyla p=0.002, p=0.004, p=0.004, p=0.013, p=0.000, p=0.003, p=0.008). Anket çalışmalarında, hasta yakınları, hastane yatışından %68 oranında semptomatik düzelme olmasını beklediklerini belirttiler, ilk ankette hastaların %74'ü, hasta yakınlarının %92'si; son doldurulan ankette hastaların %60'ı, hasta yakınlarının %64'ü doktor tarafından gerekli her şeyin yapılmasını istediler Evde tıbbi bakım konusunda ise hasta yakınlarının herhangi bir fikri yoktu. Hasta yakınları hastane personelinden, hastalan için ilgi ve empatik yaklaşım beklediklerini belirttiler ve tekrarlayan haftalarda bu beklentilerinin karşılandığım ifade ettiler (%90'i). Sonuç: Klinikte yattıkları süreçte, uygulanan destek tedavisi hastaların birçok semptomlarını tedavi etmekte başarılı bulundu. Ancak hem retrospektif, hem prospektif çalışmada kemoterapiler, invaziv işlemler, tetkikler konusunda yaklaşımlar agresifti ve bazıları terminal bakım ilkeleri ile uyumlu değildi. Terminal bakım konusunda rehber oluşturulması gerekmektedir. Evde tıbbi bakım konusunda hasta yakınlarının hiçbir fikri yoktur. Bu konuda hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesi ve cesaretlendirilmesi, aynı zamanda, evde bakım konusunda sağlık hizmeti sağlamayı planlayan kurumların bu eksiklik konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Sağlık personeli büyük oranda beklentileri karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of End of Life Care and Medical Approach for Terminally 111 Caneer Patients Objective: The aims of this study are 1- evaluating of end of life care in terminally ill cancer patients, 2- learning expectations of patients' relatives about patients hospitalization and their opinions about end of life care at home, 3- learning patients' and their relatives' opinions about medical procedures and treatments. Methods: We retrospectively evaluated the patients who died at hospital in 2004. We also compared these patients with other patients who were followed prospectively between October 2004 and August 2005, in terms of chemotherapy, invasive procedures, morbidities during hospitalization and supportive care by venous line. Furthermore, the patients' relatives were prospectively assessed by questionnaires about their expectancies from hospitalization. Both the patients and their relatives were asked about their opinions on symptoms, hospital staff and supportive care weekly. We communicated with the patients' relatives to learn whether they had any suggestion about hospitalization, within 3 and 6 months after patients' death. Results: There was no difference between groups who were evaluated retrospectively and prospectively, in terms of chemotherapy, morbidities during hospitalization and invasive procedures (respectively, p=0.689, p=0.677, p=0.908). Symptoms such as pain, loss of appetite, nausea, vomiting, constipation, dyspnea and insomnia were less in prospectively followed group (p=0.002, p=0.004, p=0.004, p=0.013, p=0.000, p=0.003, p=0.008, respectively). According to the questionnaire, 68% of patients' relatives' expectancies from hospitalization was symptom relief._At the beginning, 74% of patients and 92% of patients' relatives considered that the patients should be applied everything necessary, whereas the rates were 58% and 82%, respectively, in the last questionnaire. None of the patients' relatives had any idea about supportive care at home. The patients' relatives defined that they expected both interest and empathy from the hospital staff, and 90% of them reported that their expectancy was fulfilled in the following weeks. Conclusion: We were successful in treatment of most of the symptoms during hospitalization. However, we found that we were aggressive at planning chemotherapy, invasive procedures and laboratory tests, in both retrospective and prospective evaluations. We concluded that the patients and their relatives should be informed, educated, and encouraged about supportive care at home. Finally, we consider that the hospital staff fulfills most of patients' and their relatives' expectancies.