İnfertil çiftlerde, infertilite tedavisi esnasında erkeklerdeki psikososyal durumun incelenmesi
The analysis of psychosocial status of males among the infertile couples during the infertility therapy
- Tez No: 171653
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikoloji, Obstetrics and Gynecology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Aleksitimi, İnfertil Erkek, İnfertilite, Stres, Psikososyal Durum, Anxiety, depression, alexythymia, infertile male, infertility, stress, psychosocial status
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET İNFERTİL ÇİFTLERDE, İNFERTİLİTE TEDAVİSİ ESNASINDA ERKEKLERDEKİ PSİKOSOSYAL DURUMUN İNCELENMESİ. Bu çalışma, Nisan 2004-Haziran 2004 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Üremeye Yardımcı Tedavi Ünitesi' ne başvuran ve tedavi görmekte olan primer infertil çiftlerden, erkeklerin psikososyal durumunu incelemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmış, 43 infertil erkek, eşi infertil olan 42 erkek olmak üzere toplam 85 erkek birey örneklem, 40 erkek birey kontrol grubu olarak alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, Yan Yapılandırılmış Anket Formu, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri, Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde Chi Kare Testi, T Testi, Mann- Whitney U Testi, Kruskal-Wallis Varyans Analizi, Tukey HSD Post Hoc Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Gruplar arasında yapılan analizde depresyon, anksiyete ve aleksitimi puanlan arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Hasta grupta yaş, eğitim ve gelir durumu, kontrol grubunda evlilik süresi ile depresyon puanlan arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Eğitim düzeyi yüksek olan, gelir durumu iyi olan erkek bireylerin depresyon puanlarının azaldığı, evlilik süresi fazla olan erkek bireylerin depresyon puanlarının arttığı görülmüştür. Hasta grup ve kontrol grubunda, eğitim düzeyi ile aleksitimi puanlan arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Eğitim düzeyi yüksek olan erkek bireylerin duygularım daha rahat tanımladıkları ve yansıttıkları gösterilmiştir. Bireylerin“Çocuk sahibi olamama sorunu hangi eşe ait?”sorusuna verdiği cevaplar, sadece erkek faktör grubundaki hastaların dosyalarındaki tam ile karşılaştırılmıştır, çıkan sonuçta erkek bireylerin yaklaşık yansının soruya samimi yanıt vermedikleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ANALYSIS OF PSYCHOSOCIAL STATUS OF MALES AMONG THE INFERTILE COUPLES DURÎNG THE INFERTILITY THERAPY. This study was performed descriptively in order to observe the psychosocial status of men among the primary infertile couples who applied and was having treatment in Akdeniz University Hospital gynecology and obstetrics assisted reproduction therapy unit between April 2004 - June 2004, a sum of 85 males, 43 infertile males and 42 males with infertile partner were taken as the sampling, and 40 males as control group. Half configured survey form, beck depression inventory, beck anxiety inventory, toronto alexythymia scala were used for collecting data. Analising the study, we used Chi-Square Test, T Test, Mann Whitney U Test, Kruskal-Wallis Variance Analysis, Tukey HSD Post Hoc Test and Pearson Correlation Analysis. In the analysis made between the groups no significant difference was detected between anxiety and alexythymia scores. Significant relation was detected between age, education and income in the patient group and between marriage duration and depression scores in the control group. It was seen that the depression scores of male individuals with high education level and good incomes scores had decreased, depression scores of male individuals with long marriage durations had increased. A significant relation between the education level and alexythymia was detected in the patient and control groups. It was shown that male individuals with high education level defined and reflected their feelings more easily. The answers given to the question“which partner has the problem of infertility?”were compared to the diagnosis in the files of only the male factor group patients, in conclusion it was shown that nearly half of the male individuals had not answered the question honestly.