Saanen X kıl keçisi F1 melezi oğlaklarda mannanoligosakkaritlerin besi performansına etkileri
The effects of mannanoliosaccharide on fattenig performance saaenen X hairy goats F1 kids
- Tez No: 171652
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mannanoligosaccharides, Kids, Fattening performance, in situ Rumen degradable
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
I ÖZET Saanen x Kıl Keçi Fİ Melezi Oğlaklarda Mannanoligosakkaritlerin (MOS) Besi Performansına Etkileri Bu araştırma mannanoligosakk-Tİtlerin (MOS), Saanen keçisi x Kıl keçisi fi melezi erkek oğlaklarında besi performansına etkileri ve mannanoligosakkaritlerin in situ rumen yıkılabilirlik özelliklerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Denemede kullanılan oğlaklar Marmara Hayvancı ık Araştırma Enstitüsü keçicilik işletmesinden I temin edilmiştir. ' Araştırmada, 2 aylık yaşta,' sütten kesilmiş toplam 21 adet oğlak kullanılmıştır. Oğlaklar her grupta 7 baş olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Araştırmada, 0, 500 ve 1000 ppm düzeyinde mannanoligosakkarit ilavesiyle oluşturulan gruplardaki oğlaklar, bir haftalık alıştırma döneminden sonra grup yemlemesine alınmışlardır. Araştırmada ayrıca mannanoligosakkaritlerin ve denemede kullanılan konsantre yemlerin rumende yıkılabilirliklerini tespit etmek amacıyla, rumen kanüllü koçlarda naylon kese tekniği uygulanmıştır. Oğlakların 60 günlük deneme sonunda ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 37.31, 36.77 ve 35.44 kg olarak bulunmuştur. Besi süresince deneme gruplarının toplam canlı ağırlık artışı, günlük canlı ağırlık artışı, günlük konsantre yem tüketimi ve bir kg canlı ağırlık artışı için konsantre yem tüketimi sırasıyla ; 14.54, 14.02, 12.67 kg; 242.38, 241.26, 211.19 g; 1.340, 1.490, 1.390 kg; 5.54, 6.18 ve 6.58 kg olarak bulunmuştur. Sonuç olarak mannanoligosakkaritlerin oğlaklarda besi performansı üzerine önemli bir etkiye neden olmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Mannanoligosakkarit, Oğlak, Besi performansı, İn situ rumen parçalanabilirliği.,(
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT The Effects of Mannanoligosaccharide on Fattening Performance Saanen x Hair Goats Fi Kids This study was carried out to determine the effect of mannanoligosaccharide to Saanen x Hair goats Fl male kids on fattening performance and in situ Rumen degradable processes. Twenty one male kids weaned at age of two months were used as animal material in this study, kids were divid d into three groups containing of 7 male kids ft in each group.. The fattening trial end of one week training were put on groups fattening. The kids were feed ad-libitum supplement mannanoligosaccharide concentrated level 0, 500 and 1000 ppm respectively. Mannanoligosaccharide and used trial concentrated feed destruction in the Rumen to determine in order to rumen fistül rams were used to nylon bag method. The average total live weight kids end of the 60 days fattening trial were found 37.31, 36.77 and 35.44 kg respectively The experiments of groups during the fattening periyod, total live weight gains, daily live weight gains, daily concentrated feed consumption and the concentrated feed consumptions per kg live weight gains were found 14.54, 14.02, 12.67 kg; 242.38, 241.26, 211.19 g; 1.340, 1.490, 1.390 kg; 5.54, 6.18 and 6.58 kg/ kids respectively. End of the study, It was determined that the kids on fattening performance were not significantly effected by mannanoligosaccharides.