Transpediküler vida yöntemi ile cerrahi yolla tedavi edilen idiopatik skolyozlu hastalarda sonuçlarımızın araştırılması
- Tez No: 171750
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik skolyoz, transpediküler vida, füzyon, Idiopathic scoliosis, transpedicular screw, fusion
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
vn ÖZET Bu çalışmada, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı 'nda 2001 ile 2005 tarihleri arasında transpediküler vida yöntemi ile cerrahi yolla tedavi edilen 25 idiopatik skolyozlu hasta retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızın başında skolyozun tarihçesini gözden geçirdik. Omurganın embriyolojisi, anatomisi ve biomekaniğini inceledikten sonra; idiopatik skoyozun etyolojisi, patogenezi, sınıflaması, klinik ve radyolojik değerlendirilmesi ile tedavi yaklaşımları ve komplikasyonlarından bahsettik Uyguladığımız transpediküler vida sisteminin uygulanışını ayrıntılı bir şekilde anlattık. King sınıflamasına göre eğriliklerini değerlendirdiğimiz hastaların, 13'ü kız, 12 'si erkekti. 3 ay ile 50 ay arasında takip edilmiş olan bu vakaların ortalama takip süreleri 20.6 aydır. 7 vakanın jüvenil, 18 vakanın adolesan idiopatik skolyoz olduğu tespit edilmiştir. Matürite Risser sınıflamasına göre belirlenmiştir. 2 vakamızda kombine diğerlerinde yalnız posterior girişimde bulunduk. Füzyon seviyelerimizi stabil ve nötral vertebralara göre belirledik. Vakalarımızda alio ve zenogreft kullandık Ortalama 250 dakika süren vakalarımızda 1200 cc ile 3000 cc arası kan kaybımız oldu. Bütün vakalar ameliyattan 2 ila 5 gün içinde değişen sürelerde mobilize edilip ortalama 10. günde taburcu edilmiştir. Frontal planda %69, transvers planda %38,4, sagittal planda 6° korreksiyon sağlanmıştır. Rotasyon Nash-Moe metoduna göre değerlendirilmiştir. Denge ile ilgili tüm parametreler çalışılmış, apikal ve alt enstrumente vertebra tilt ve translasyonu ölçülmüştür. Ribhump deformitesi ve solunum fonksiyon testleri ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırılmıştır. Bu değerler literatürdeki tel ve hook kullanılan sistemlerin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak transpediküler vida sistemi deformitenin üç boyutunda da gerekli düzeltmeyi sağlayan, korreksiyon kaybını minimalize eden ve vücut dengesini tekrar oluşturmada son derece başarılı ve rijit bir sistemdir. Transpediküler vida sisteminin idiopatik skolyozda kullanılan diğer sistemlerden üstünlüğünün kabul edilmiş olması, gün geçtikçe popüleritesi artan vazgeçilmez bir enstrumentasyon olmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY İn this study, we evaluated 25 patients with idiopathic scoliosis respectively who were treated transpedicular screw method between 2001-2005 in Department of Orthopaedy and Travmatology of Medical Faculty of Atatürk University. At the beginning of our study, we reviewed background of scoliosis. After surveying of biomechanics, anatomy and embriology of spine, we mentioned about complications, classification, treatment approach, clinical and radiologic evaluation, pathogenesis and etiology ofidiopatic scoliosis. The transpedicular screw system that we applied, has been illusrated definetly. The patients whose curves were evaluated according to King classification, 13 of them was female and 12 of them was male. Average follow-up periods of this cases those were followed between 3 and 50 months were 20, 6 months. It recognized that 7 cases were juvenil and that 18 cases were adolescent idiopathic scoliosis, maturity was defined by Risser classification. In our two cases we approached combinated and in others we approached posteriorly. Fusion levels referred to stabil and neutral vertebrates. In cases, had about 250 minutes operation times, between 1200cc and 3000cc blood loss has accured. All cases mobilizated between 2 and 5 days after operation and discharged with in 10 days. Correction rates were %69 in frontal plane, %38.4 in transvers plane, and 6° in sagittal plane. The rotation evaluated according to Nash-Moe method. All parameters related to balance were studied, tilt and translation of apical and lower ensturmented vertebra measured. Ribhump deformity and breathing function tests compared with values before operation. These values compared with the results of system that used wire and hook in literature. Finally, transpedicular screw system is a system that provides sujficent correction even in three dimension of deformity, decreases correction loss, and a succesful and rigit system in rebalanceing of body. Acceptance of superiority of transpedicular screw system than other stystem that used in idiopathic scoliosis provided being an enstrumamtation that has increasing popularity day by day.