Sistemik lupus eritematozus hastalığında serum neopterin, sIL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin ve prolaktinin klinik aktivite ile korelasyonunun değerlendirilmesi
Serum neopterin, sIL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin and prolactin in systemic lupus erythematosus disease assessment of correlation with clinic activity
- Tez No: 171749
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. REFİK ALİ SARI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Hematoloji, Hematology
 - Anahtar Kelimeler: Sistemik Lupus Eritematozus, SLEDAI, sVCAM-I, sIL2R, CD5, Neopterinin, Prolaktin, Ferritin, Systemic Lupus Erythematosus, SLEDAI, sVCAM-I, sIL2R, CD5, Neopterin, Prolactin, Ferritin
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUS HASTALIĞINDA SERUM NEOPTERİN, sIL2R, sVCAM-1, CD5, FERRITIN VE PROLAKTİNİN KLİNİK AKTİVİTE İLE KORELASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), otoimmün, etyolojisi tam olarak bilinmeyen, multisistemik bir hastalıktır. SLE' de hastalık aktivitesinin belirlenmesi, tedavi rejiminin seçiminde büyük önem taşır. SLE hastalığının aktivitesini göstermek amacıyla; SLE Disease Activity Index (SLEDAI), British Isles Lupus Assessment Group (BILAG), Lupus Activity Index (LAI), European Consensus Lupus Activity Measure (ECLAM) gibi index' ler kullanılmaktadır. Bu çalışmada SLE'li hastaların aktivasyonunu değerlendirmek için SLED Al' yi kullandık ve aynı zamanda serum neopterin, sIL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin ve prolaktin düzeylerine bakarak SLED Al ile karşılaştırarak hastalık aktivasyonunu değerlendirmede yararlı olup olamayacağım araştırdık. SLE hastalığı olan 61 hasta (49'u kadın, 12'si erkek) ve 30 sağlıklı erişkin (24' ü kadın, 6' sı erkek) bu çalışmaya alındı. Buna ilave olarak, hastalar hastalığın aktivitesine göre aktif (n:30) ve inaktif (n:31) olarak gruplandırıldı. Tüm hasta ve kontrol vakalarında neopterin, sIL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin, prolaktin, antikardiyolipin antik r IgM (ACA-IgM) ve IgG (ACA-IgG) düzeylerine bakıldı. Tüm hastalar ve sağlıklı kişiler arasında prolaktin seviyeleri dikkate alındığında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Hasta grubunda, CD5 değerleri kontrol grubuna göre önemli derecede düşüktü (p0,05). SLEDAI skoru ile sIL2R, neopterin, sVCAM-I ve ferritin arasında pozitif korelasyonun saptandı. SLE hastalık aktivitesinin tespitinde, özellikle sVCAM-I, sIL2R, neopterinin yararlı olabileceği kanısına varıldı. Ferritin düzeyindeki değişikliklerin tüm inflamatuar hastalıklarda olduğu gibi SLE' de de akut faz proteini olarak ortaya çıktığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SERUM NEOPTERIN, sIL2R, SVCAM-I, CD5, FERRITIN AND PROLACTIN IN SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS DISEASE ASSESSMENT OF CORRELATION WITH CLINIC ACTIVITY Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is an autoimmune and multysystemic disease of unknown etiology. Assesment of SLE disease activity has an important role of choice for treatment regime. In order to determine SLE disease activity; such indexes are being used: SLE Disease Activity Index (SLED AT), British Isles Lupus Assessment Group (BILAG), Lupus Activity Index (LAI), European Consensus Lupus Activity Measure (ECLAM). In this study, we used SLADAI to assessed the activation of patients with SLE disease, and at the same time measured serum neopterin, sDL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin and prolactin levels and compared with SLEDAI, searched for assessment of disease activity whether useful or not. Sixtyone patients with SLE disease (49 females, 12 males) and 30 healthy adults (24 females, 6 males) were included in this study. Additionally, the patients were grouped active (n:30) or inactive disease(n:31) according to the activity of the disease. In sera of patient and control cases, neopterin, sIL2R, sVCAM-1, CD5, ferritin, prolactin, anticardiolipin antibodies IgM and IgG (ACA-IgM and ACA-IgG) were measured. There was no significant difference between the patients and control cases with regard to prolactin levels (p>0,05). CD5 values were significantly lower in the patient group than in the control group (p0,05). Positive correlation was determined between SLEDAI score and sIL2R, neopterin, s VCAM-I, ferritin. It has been approached to opinion of useful for assessment especially sVCAM-I, sIL2R, neopterin of SUE disease activity. It was thought that ferritin level changes like in all inflamatory disease appeared as acute phase protein in SLE too.