Sepsisli hastalarda magnezyum düzeyinin prognostik önemi
Prognostic value of magnesium in the patients with sepsis
- Tez No: 171760
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜNYAMİN DİKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: magnezyum, morbidite, mortalite, pediatrik yoğun bakım ünitesi, sepsis, magnesium, morbidity, mortality, pediatric intensive care unit, sepsis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışma EylüI-2004 ile Kasım-2005 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yoğun Bakım Ünitelerine sepsis tanısıyla yatırılan ortanca yaşı 1 1 ay olan 23 hastada (14 erkek, 9 kız) gerçekleştirildi. Sepsis tanımında 2002 yılında düzenlenen Uluslararası Pediatrik Sepsis Konsensüs Konferansında kabul edilen tanımlamalar dikkate alındı. Hastaların ilk başvuru anında yapılan anamnez, fizik muayene, rutin laboratuar bulguları, kan gazı, PT, aPTT ve sitokin seviyeleri (IL-ip, IL-2R, IL-6, IL-8, İL- 10, TNF-a ) ile yatışta ve 48 saat sonrasında alınan kanlardaki total magnezyum düzeyleri kaydedildi. Tüm çalışma grubu değerlendirildiğinde mortalite %39,1 olarak saptandı. Hastanede toplam yatış süresi ortancası 13,0 gün, yoğun bakımda kalış süresi ise 7,0 gün olarak saptandı. Ortanca organ disfonksiyonu sayısı ise 3 idi. Hastaların yatışta bakılan magnezyum düzeyine göre %4,3'ünde hipomagnezemi, %39, Tinde normomagnezemi ve %56,5'inde hipermagnezemi saptandı. Kırksekiz saat sonra bakılan değerlere göre ise; %21,7'sinde hipomagnezemi, %30,4'ünde normomagnezemi, %45,0'ında hipermagnezemi saptandı. Bu fark istatistik! olarak anlamlı değildi. Ayrıca magnezyum düzeylerinin ve saptanan değişimin, mortalite ve morbiditeye anlamlı etkisinin olmadığı görüldü. Sitokin düzeyleri ile diğer laboratuar bulguları açısından total magnezyum azalan grupla azalmayan grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sitokin düzeyleri, albümin ve pH düzeyleri ile yatışta bakılan total magnezyum arasında iyi bir korelasyon saptanamadı. Bu konudaki en önemli eksiklik fonksiyonel magnezyum eksikliğinin güvenilir ve pratik bir şekilde tespitinde kullanılabilecek kabul edilmiş bir standart metot olmamasıdır. Kullanımı sınırlı olan magnezyum yükleme testi, fonksiyonel magnezyum eksikliğinin değerlendirilmesinde en duyarlı testtir. İyonize magnezyum, standart ölçüm tekniği ve çocuklar için uygun referans aralıklarının belirlenmesi koşuluyla fonksiyonel magnezyum eksikliğinin değerlendirilmesinde standart olarak kullanılabilir. Bu çalışmada magnezyumun sepsisli hastalarda prognostik öneminin olduğu gösterilememiştir. Bu konudaki diğer çalışmalar, magnezyum düzeylerinin prognoza etkisi konusunda farklı görüşler ortaya koymaktadır. Prognostik önemi olduğu saptanan çalışmaların yanında prognostik önemi olduğu saptanamayan çalışmalar da, magnezyum düzeylerinin kritik hastalarda rutin olarak değerlendirilmesini ve hastaların yoğun bakımda kalış süreleri boyunca magnezyum monitörizasyonunun yapılmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This prospective study included 23 children (14 boys, 9 girls) with a median age of 11.0 months who were diagnosed sepsis and admitted to Pediatric Intensive Care Units (PICU) of Dicle University Medicine Faculty Department of Pediatrics, during a 13 -month period from September 2004 to December 2005. Sepsis diagnose were based on the definitions accepted in the International Pediatric Sepsis Consensus Conference which was held in February 2002 in San Antonio, Texas. The recorded variables were medical history, physical examination findings at admission, results of the routine blood analyses including serum chemistry, complete blood count, arterial blood gas, prothrombin time and partial thromboplastin time, cytokine levels (IL-lp, IL-2, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-a) at admission and total magnesium levels at admission and 48 hours after admission. Mortality rate for the study population is determined as 39.1%. The median values of the hospital stay, PICU stay, and number of the organ dysfunction at admission is determined respectively as 13.0 days, 7.0 days and 3.0. At admission 4.3% of patients had hypomagnesaemia, 39.1% had normomagnesaemia and 56.5% had hypermagnesaemia. Rates for hypomagnesemia, normomagnesaemia, hypermagnesaemia 48 hours after admission were respectively 21.7%, 45.0%, 30.4%. This difference is statistically insignificant. Neither mortality nor morbidity are significantly associated with the levels and the reduction in total magnesium levels. There is no significant difference between the groups with or without total magnesium reduction for the cytokins and the other laboratory variables. There is no significant correlation between cytokine levels, pH, albumin and total magnesium. The major problem about this issue is the lack of a standard method for determining functional magnesium deficiency practically and safely. Magnesium loading test is the most sensitive test for determining functional magnesium deficiency but clinical utility of this test is limited. Ionized magnesium can be used as a standard if there is a consensus for measurement method and reference interval for pediatric age groups. In this study, prognostic value of magnesium in patients with sepsis has not been shown. Other studies on this issue have different views about the effects of magnesium levels on prognosis. Studies indicating prognostic importance as well as studies opposing these findings both underline that, magnesium levels should be included in the electrolyte panel and monitorized during the intensive care unit stay.