Kas iskelet sistemi tümörlü hastalarda beklenti, memnuniyet ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 171792
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT DABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tumor, Expectations, satisfaction, Quality of life XII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Kas-İskelet sistemi tümörlerinin tanı ve tedavisindeki gelişmelere paralel olarak günümüzde bu hastaların memnuniyet ve yaşam kalitelerini belirlemeye yönelik çalışmaların önemi artmaktadır. Bu çalışmanın amacı kas-iskelet sistemi tümörü nedeniyle öpere edilen hastaların beklenti, memnuniyet ve yaşam kalitelerinin saptanarak yeni hastaların memnuniyet ve yaşam kalitelerini artırmaya yönelik sonuçlara ulaşmaktadır. Bu doğrultuda kliniğimizde Ocak 2000- Aralık 2005 tarihleri arasında kas- iskelet sistemi tümörü nedeniyle öpere edilen 100 hasta poliklinik kontrollerine çağırılmış ve araştırıcı tarafından hazırlanan sorular, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği soruları, MSTS fonksiyonel değerlendirme skalası bölümlerinden oluşan“Ortopedik Onkoloji Hasta Memnuniyet Takip Formu”hastalar ve araştırıcı tarafından doldurulmuştur. 36 malign 64 benign tümörlü hastanın verilerinden elde edilen bulgulara göre hastaların genel beldentisinin kötü huylu bir tümör dahi olsa hastalıkları hakkındaki her şeyin kendilerine ve yakınlarına anlatılması yönünde olduğu, bu beklentinin alınan tanının malign veya benign olmasına göre değişmediği, hastaların kliniğimizde gördükleri tedavi, hizmetler ve uygulanan cerrahinin sonuçlarından memnun oldukları, malign tümörlü hastaların yaşam kalitelerinin genel popülasyon değerlerine yakın olmakla birlikte bir miktar altında olduğu, hastaların MSTS fonksiyonel değerlerinin ise daha önce yapılmış çalışmaların bulgularıyla uyumlu olduğu görülmüştür. Bu bulguların ışığında hastalara, hastalıkları hakkındaki her şeyin anlatılması, genel memnuniyet düzeyleri tatmin edici olmakla birlikte özellikle malign hastaların cerrahi sonrası takip ve rehabilitasyon süreçlerine verilen önemin arttırılarak yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik çalışmaların sürmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Tümör, Beklenti, Memnuniyet, Yaşam Kalitesi XI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Along with the developements in diagnosis and treatment of musculoskeletal system tumors, interest has been shifted to improving the patients' satisfaction level and overall life quality, this study focuses on determining the patients' expectations, satisfaction levels and overall qualities of life, in an effort to accomplish goals which are more likely to qualify for this demands. For this purpose, 100 patients who have been operated for musculoskeletal system tumors between January 2000- December 2005 have been summoned for clinical examination and the“Oncological Ortopaedics Patient Satisfaction Monitoring Form”, which consisted of a questionairre prepared bu the author, SF-36 quality of life questionairre and MSTS functional evaluation scale has been filled out by each patient. Interpretation of the data from the questionairres of the patients (36 of them malign and 64 benign) suggests that the patients prefer to be well informed of their ailments, even if it is malign, and they are satisfied by the medical service they receive from our center. Also, it has been noted that patients with malign tumors end up with a lower quality of life, while patients with benign tumors can achieve a higher quality, yet still less than of the normal population. MSTS findings of the patients were consistent with tose of the similar studies. In the light shed by this findings, it has been concluded that the patients need to be fully informed of the diagnosis and outlook of the disease, and further efforts should be made to discover more effective postoperative rehabilitation protocols in order to improve the ultimate life quality of these individuals.